Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningen har inte minskat antalet tiggare: "Det har inte förändrat deras situation i hemlandet"

Det har inte blivit färre tiggare sedan lägret revs. ST har träffat tiggarna i Sundsvall och många som åkte hem är nu på väg tillbaka.

TV från rivningen: Här rivs tiggarnas läger

Den femte oktober revs det tillfälliga husvagnsläger som EU-migranter, främst från Rumänien, satt upp i hamnen i Sundsvall. ST går ut med Pirjo Holmström, engagerad i de tiggande rumänernas situation, för att se hur de gör nu.

Rivningen har inte gjort någon skillnad på antalet rumäner som tigger i Sundsvall i dag, enligt Pirjo Holmström.

– Nej situationen i deras hemland blev ju inte bättre för det, så de har inget annat val, säger Pirjo Holmström, som är miljöpartist och engagerad i de rumänska tiggarnas situation.

Hon säger att ett tjugotal åkte hem när lägret revs, men att de ändå var på väg.

– Jag har pratat med ett tjugotal av de som är kvar och de har räknat upp fler som finns här så ungefär ett sextiotal uppskattar jag finns kvar i Sundsvall. I november kommer fler och i januari är det väl uppe i ungefär ett åttiotal, som det brukar vara, säger Pirjo Holmström.

Det är något Malin Larsson (S), socialnämndens ordförande inte har fått besked om.

– Jag har hört att de blivit färre, säger hon.

Hon säger att det finns cirka tolv platser på härbärget och ungefär fem av dem upptas av EU-migranter i nuläget.

– Det är det vi kan erbjuda, man har ju ett eget ansvar också, säger hon.

Men om de som kommer inte kan få plats på kommunens härbärge, hur löser de det?

– De som vill och kan försöker bo på härbärget, det kostar 20 kronor per natt. Men en del vill inte bo där för de får bara sova där, de får inte lämna tillhörigheter där under dagen. En del väljer därför att bo i sin husvagn på en campingplats, en del bor i sina bilar, säger Pirjo Holmström.

Ett fåtal har flyttat till Fläsian, men det är bara ungefär en månad de har råd med det. Det kostar 3500 för en person att bo i husvagn, till det tillkommer el och en avgift per extra person. Om de tillexempel bor fyra så kan det bli en kostnad på upp emot 7500 kronor per månad.

– Det finns inte en möjlighet för dem att klara det på sikt. Även delat på fyra. Folk ger så lite pengar numera också så det går inte ihop, säger hon.

Läs också: Kommunen tar kostnaden när tiggarlägret rivs – kräver inte svenska ägare på pengar

De tiggare vi träffar när vi går runt med Pirjo berättar om vad de fått in under dagen. En rapporterar 70 kronor, två ligger på cirka 50 kronor. Några vill inte bli filmade, de är rädd för överfall och för att affärsägare ska bli provocerade så de ska bli bortkörda från sina platser. Men vi träffar Mouta, hon ska snart åka hem så hon är inte rädd att synas på bild.

– Mouta är i 35-års åldern, ensamstående tvåbarnsmamma med en till på väg. Hon har afasi och har eventuellt fått någon stroke för hon är svår att förstå. Hon har inte fått ihop tillräckligt för att försörja sina barn i vinter men måste hem innan barnet föds, säger Pirjo Holmström.

Det är något de gravida kvinnorna är rädda för berättar Pirjo. Om barnen föds i Sverige blir barnen statslösa och har inte rätt till vård eller skola någonstans i EU.

Hon beskriver att många av rumänerna har hälsoproblem också.

– En del har tumörer, många har ruttna tänder, många kvinnor har svåra urinvägsinfektioner efter att ha suttit på gatan. Men de kan inte söka hjälp för räkningen skickas till rumänska staten och så skickas det vidare till dem. De har inte pengarna att betala för vården. Bara i akuta situationer söker de hjälp, säger hon.

Läs också: Tiggarna i hamnen: "När lägret rivs flyttar vi ut på gatorna i Sundsvall"

Katalin Simion är här med sin fru. Hemma finns fem barn och de måste tigga för att dryga ut kassan. Under en heldag utanför Kulturmagasinet har han fått i hop 70 kronor.

– För ett par år sedan kunde de få 250 till 300 kronor i snitt. Bra dagar upp mot 500 kronor. Vid någon juldag som mest en tusenlapp på de allra bästa platserna. Så ser det inte ut längre. Nu får de i snitt cirka 50 kronor per dag, en bra dag upp till 150 kronor, säger Pirjo Holmström.

Läs också: Nu är tiggarlägret i hamnen tömt – romerna har gett sig av självmant

Då kunde de stanna i tre månader och sedan åka hem till familjen. Nu måste de stanna längre, kanske sex månader för att kunna försörja familjen över vintern.

Men är det värt att åka hit då? Om de ska betala 40 kronor om dagen för härbärge och ett mål mat?

– När de bara får femtio kronor går det ju inte i hop. Men de har det ändå bättre på en kall trottoar här än hemma i Rumänien. Kan de bara skicka hem 500 kronor på en månad så gör det stor skillnad för familjen, säger hon.