Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningsplaner har ersatts av renoveringsplaner

För fyra år sedan presenterade Statkraft Sverige ett förslag om att avlägsna dammarna i Alby. Nu meddelar samma kraftbolag att dammarna snart ska renoveras.

Det är i samband med en egenkontroll av dammarna i Ringdalen och Alby samhälle hösten 2014 som Statkraft Sverige har konstaterat avvikelser.

Efter dykbesiktningar på plats så står det också klart att avvikelserna är av sådan art att åtgärder måste vidtas. Ett arbete som man vill vara klara med före vintern 2015.

Strax före midsommar så överlämnades ansökningarna om strandskyddsdispens för de båda objekten. Ett undantag som godkändes tämligen omgående av Ånge kommuns bygg- och miljökontor, och som gör att Statkraft kan gå vidare med sina renoveringsplaner då en vattendom redan finns som medger verksamhet på de aktuella platserna.

– Det är underhållsåtgärder som det handlar om. Vi ska täta dammarna och laga luckorna, berättar kraftbolagets Harry Braxenholm.

Om allt går som det ska så kommer arbetet att påbörjas om några veckor och avslutas kring oktober. Om det också betyder att rivningsplanerna är lagda åt sidan är däremot osäkert.

– Jag vet inte, jag var inte med på den tiden. De kan finnas kvar i bakgrunden, säger Harry Braxenholm.

En del av det som skrevs kring dammfrågan då hittar du här:

Albyborna: Vi vill ha kvar dammarna

Motståndet kompakt mot rivning av dammar i Alby

Ångepolitiker stöder en rivning av dammarna i Alby

Albyborna redo att slåss för sina dammar

Mobilisering mot dammrivningsplaner i Alby