Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Thunfors, Timråpartiet: Moderaterna söker S+V:s aktiva stöd för att fälla mig som oppositionsråd

Nu är valet över och det är dags att återgå till den realpolitiska vardagen i Timrå kommun. Utmaningarna är många och vi står inför ett svårt ekonomiskt läge.

Timråpartiet gjorde ett fantastiskt val och var ett av de partier som ökade mest i valet. Vi fortsätter i opposition och har genom en valteknisk samverkan kunnat skapa den största oppositionsgruppen tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna. Det betyder att vi tillsammans kommer få många fler platser i styrelser och nämnder än vad valresultatet visade, samt att alla tre partier får mycket bättre möjligheter att driva sin egen politik.

Sen många decennier tillbaka har det varit en tradition i Timrå att största oppositionsparti har tilldelats oppositionsrådsposten. Men under 2016 valde Allianspartierna att ändra på detta till att största oppositionsgrupp skulle inneha posten från valet 2018, för att utestänga Sverigedemokraterna.

Genom den valtekniska samverkan är vi den största oppositionsgruppen och jag har tackat ja till att kandidera till oppositionsråd.

Som oppositionsråd hoppas jag att kunna verka för en tredje vägens politik. Där Timråpartiet som blocköverskridande parti kan samla oppositionen i viktiga principiella frågeställningar.

Min ambition är att tillsammans med de nya kommunalråden, Stefan Dalin (S) och Mari Eliasson (S) driva arbetet i stort samförstånd gällande tillväxt- och näringslivsfrågorna för kommunens bästa. Men vi kommer agera som ett starkt oppositionsparti i välfärdsfrågorna.

Det har länge funnits kritik från flera partier mot nuvarande oppositionsråd Tony Andersson (M) på brist på insyn och information. Där vill jag vara tydlig att jag kommer behandla alla oppositionspartier lika.

Men nu står vi i den märkliga situationen att Tony inte accepterar den praxis han själv drivit igenom och valt att motkandidera som oppositionsråd. Tony hoppas på majoritetspartierna S och V:s aktiva stöd i slutna omröstningar i personval.

Tony vägrar acceptera att restalliansen är den mindre oppositionsgruppen, utan väljer att motkandidera mot T, L och SD i olika styrelser och nämnder som exempelvis Räddningstjänstförbundet.

På fullmäktige den 29 oktober valde tre ledamöter ur S+V att aktivt rösta på restalliansens kandidat mot Björn Hellquist (L) och fem ledamöter från S+V mot mig som vice ordförande i valberedningen. Något som bryter mot svenska demokratiska traditioner att majoriteten inte ska beblanda sig i oppositionspartiernas omröstningar och ta aktiv ställning.

Jag hoppas att detta var ett engångsmisstag och att vi i på fullmäktige den 26 november kommer att följa spelreglerna och att Tony Andersson (M) drar tillbaka sina nomineringar.

Ett oppositionsråd valt med aktivt stöd av S och V kommer betyda att V+S+M bildar majoritet i Timrå kommun under mandatperioden 2019-2022. Det tror jag varken de vänsterpartistiska, socialdemokratiska eller de moderata väljarna har tänkt.

Robert Thunfors, ordförande för Timråpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel