Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robotbygge i Söråker ger kunskap och etikett

För första gången ställer Söråkers skola upp i den stora tävlingen First Lego League där det gäller att med datorhjälp och tekniktänkande få en robot att röra sig i ett speciellt möter över en avancerad bana.

Annons

Det är elever från årskurserna fyra och fem som med var sitt lag ska bygga banan och programmera roboten.

Om Söråkersbarnen lyckas så kan man gå vidare från regionfinalen i Härnösand i mitten av november.

Stegvis kan framgångsrika skolklasser ta sig till vidare ut i Europa och världen.

3 000 bitar

Eleverna får börja med att bygga upp de banor som roboten ska röra sig på. Man väljer ett tema från människokroppen i år och i Söråker har femmorna valt lungorna och fyrorna hjärtat.

När banan ska byggas har man 3 000 legobitar att pussla ihop och man bestämmer hur den batteridrivna roboten ska röra sig och vad den ska utföra för jobb i tjänst för livet.

– Med datorn får man instruktioner hur man programmerar roboten, berättar fyrornas lärare och lagledare Inger Nordlander.

Technicus

Detaljer om tävlingen lämnas genom Technicus i Härnösand där man också kan se vilka som sponsrar evenemanget förutom den halva kostnaden som länsstyrelsen står för. Det handlar om ett 30-tal företag från regionen

Förutom själva robottävlingen ingår marknadsföringen av det egna laget som ett viktigt moment.

För fyrorna deltar fem elever från vardera två klasser och för femmorna är man fyra från vardera två klasser, således tio fyror och åtta femmor.