Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robotkrig roligare än teori

En intelligent blomkruka, en drickahämtare och en golvmätare. Och några stridsmaskiner som pucklar på varandra så legobitarna yr. Civilingenjörsstudenter vid Mittuniversitetet har hittat många sätt att använda en robot på. Robotarna har de byggt själva.

Annons
Den kloka blomkrukan har en fuktsensor, som talar om för en vattentank när den ska pytsa lite vatten över en ormbunke. Om vattnet tar slut i tanken meddelas ormbunksägarens telefon.
En övervakningskamera i hemmet kan styras via internet från jobbet. Det smarta uret reagerar på ljus och mörker. Golvmätarroboten kan ge mäklare och renoverare kunskap om hur stort ett hus är, och den fjärrstyrda läskburkshämtaren är alla soffpotatisars drömpryl.
Robotar kan göra allt möjligt nyttigt och onyttigt. Inte minst kan de lära civilingenjörsstudenter att programmera och bygga komplicerade system, som kan göra flera saker samtidigt, till och med kommunicera trådlöst.
Nybörjarstudenterna inom elektroniksystemkonstruktion och datorteknik har haft robotbygge som sin första kurs. De har använt Lego Mindstorms till stommen och lagt till sensorer, styrenheter och annan elektronik.
Förr började man från början med teori, och med lite tur kunde tillämpningarna komma mot slutet av utbildningen. Nu har lärosätena insett att det ska vara roligt att plugga, så vi börjar med tillämpningarna, säger läraren Magnus Eriksson.
På det här viset får studenterna tidigt prova att arbeta i projekt och vara påhittiga. Deras robotar ser, hör och känner, men förhoppningsvis gjorde det inte ont när stridsrobotarna fick spö.
I och för sig påminde matchen mindre om ett slagsmål än om när köpsugna kunder trängs framför billighetsmontern. I första matchen hade roboten Ivanov svårt med navigeringen och hittade inte riktigt fram till slagfältet. Men i de hetaste stunderna kunde den kaxige Vapendragarens knock-outhjul slå lös lite delar från motståndarna. Ändå blev han utträngd av den satte och morske roboten Jörgen.
Det här är roligare än traditionella kurser. Man får fria händer och kan vara kreativ, säger Håkan Andersson, en av studenterna.