Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rocka gärna sockorna men respektera kvinnans rätt till abort

För andra året i rad är det nu dags för manifestationen ”Rocka sockorna”. Runt hela landet tar vuxna och barn på sig omaka strumpor som ett sätt att uppmärksamma Downs syndrom.

Att fira våra olikheter, och markera att alla människor har samma rätt och värde, är givetvis lovvärt. Samhället måste inkludera och stötta, inte döma och peka finger. I välfärdsstaten Sverige har vi i dag möjligheter att stötta personer med Downs syndrom på ett helt annat sätt än tidigare. Tabun bryts och barriärer rivs.

Men när Downs syndrom uppmärksammas tenderar diskussionen inte sällan att glida in på frågan om abort. För vissa spiller känslorna över i ett "vad synd att vissa foster väljs bort, så borde det inte vara".

När Aftonbladet nyligen uppmärksammade människor med Downs syndrom genom att porträttera olika individer, var vinkeln tydlig:

"De är de utrotningshotade. De är människorna som kan sorteras bort innan de föds, om vi så önskar. De finns över hela världen, men blir allt färre. Av någon anledning har denna utrotningshotade del av jordens befolkning fötts med en extra 21:a kromosom, fått diagnosen Downs syndrom och är utvecklingsstörda."

Så är det givetvis. När gravida kvinnor får veta att det finns en kromosomavvikelse väljer många att avbryta graviditeten. Tidigare fanns inte tekniken för att upptäcka tidigt, men nu finns den.

Det gäller dock att hålla två tankar i huvudet samtidigt, och kanske är detta extra viktigt under den dag när vi rockar sockorna. Människor med Downs syndrom kan leva goda liv som älskade barn, partners och syskon. Så kan det mycket väl bli. Men hur den informationen ska värderas i den konkreta valsituationen är upp till den gravida kvinnan att avgöra.

Valsituation uppstår vid alla graviditeter, även utan fosterdiagnostik. Och det är kvinnans kropp, hennes beslut. Huruvida det beslut som sedan fattas är rätt eller inte kan endast hon avgöra och utomstående bör inte moralisera. Så rocka gärna sockorna, men lägg inte huvudet på sned och beklaga att det föds färre barn med Downs syndrom.

På samma sätt som ingen kvinna ska behöva känna sig tvingad att göra abort på grund av omgivningens tryck eller förväntningar bör ingen heller pressas att fullfölja en graviditet. Gör dina val efter eget omdöme och låt andra göra sina.