Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna Västernorrland har sämsta vården i landet – hård kritik i moderatrapport

Alliansstyrda Stockholms läns landsting med stora privata inslag har sjukvård i toppklass.
Röda Västernorrland däremot ligger i botten.
Det är kärnan i en rapport från Moderaterna.

I rapporten som presenterades på ett seminarium på måndagen vill Moderaterna i Stockholmsregionen slå hål på i deras tycke rödgröna myter om vården i Stockholm.

"Väljarna förtjänar en mer rättvisande bild än den som Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet sprider, i hopp om att dölja sitt eget misslyckande i vårdpolitiken", heter det.

Från Moderaterna uppmanas regeringen att släppa Stockholmsfixeringen, se sig runt i landet och möta resultatet av sin egen förda politik: Långa vårdköer, begränsad valfrihet och katastrofala ekonomiska resultat.

I synnerhet Västernorrland pekas ut som det svarta fåret.

"Hos oss fastnar inte människor i köer som i exempelvis Västernorrland,som har landets längsta väntetider i specialistvården", uppger moderatrapporten.

För Plus-kunder: Ny toppnotering för hyrpersonal – och landstinget lever i avtalslöst tillstånd

Även i andra kategorier läggs Västernorrlands läns landsting i strykklass.

Det gäller bland annat att bara hälften av patienterna opereras i tid, att länet har lägst andel patienter i landet som säger sig ha stort förtroende för vården och att kostnaderna för hyrpersonal på nästan 13 procent av den totala personalkostnaden i Västernorrland är rekord i Sverige.

För Plus-kunder: Glömskan kan bli räddningen för S i valet – Lövgren tror att Thelin-affären klingar av

► LYSSNA: Y-podden #2 – regionråd Erik Lövgren (S)

Dalarna får också hård kritik i rapporten. Där har skatten höjts tre gånger på tio år, men inte ett enda verksamhetsmål uppfylldes under 2016.

Visst har Stockholmsvården problem. Det medger Moderaterna. Specialistsjuksköterskorsaknas i dygnet-runt-verksamheter, trycket är högt i förlossningsvården och påakutmottagningarna och man dras med höga kostnader för Nya Karolinska sjukhuset.

Men de stora poängerna man framhåller är att Stockholmsregionen har Sveriges mest tillgängliga vård, Sveriges största utbud av primärvård och en valfrihet som gör att folk inte fastnar i köer.

Här är landstingets kris – på 60 sekunder