Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödlistad ål kvar på julbord

Ät inte ål, uppmanar Världsnaturfonden. Ändå finns rökt ål kvar på många krogars julbord, fast gästerna ibland får betala extra för läckerheten.

Ålen är rödlistad som akut utrotningshotad. I sin fiskguide avråder Världsnaturfonden från att äta och köpa den. Uppmaningen har också gått hem hos en del krogar med julbord.

– Vi har tagit bort ålen i år. Vi tyckte att vi också skulle ställa upp för att rädda den, säger Björn Candin, chef för Rådhuskällaren i Malmö.

Trots att rökt ål tidigare varit ett uppskattat inslag på krogens julbord har nästan inga gäster klagat, enligt Candin.

På restaurang Cattelin i Gamla stan i Stockholm finns ålen kvar – men bara på restaurangens hemsida.

– Vi har glömt att ta bort den därifrån, men vi serverar inte ål längre, säger julbordskocken Johanna Johnsén.

Andra krogar tänker annorlunda. I Sveriges Radio Malmös rundringning till tio julbordskrogar i Skåne är ålen borta bara hos fyra. Några erbjuder rökt ål om kunden betalar extra, andra hänvisar till att det är odlad ål som serveras.

– Men odlad ål är inget annat än vildfångad ål som man göder. Det finns nästan ingen ål som förökats i fångenskap och påståenden om ”ekologiska ålodlingar” är falsk marknadsföring, säger Inger Näslund, fiskexpert hos Världsnaturfonden.