Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Johansson: "Linnéa Stenklyfts och Åsa Sjödéns intellektuella härdsmälta gynnar inte vården i Sollefteå"

Roger Johansson (S), vice ordförande i partidistriktet för Socialdemokraterna, är skarpt kritisk till att Linnéa Stenklyft (S) och Åsa Sjödén (S) gick emot den egna partilinjen i Landstingsstyrelsen på torsdagen.

Det var när Landstingsstyrelsen beslutade att lägga ner den akuta ortopedin vid Sollefteå sjukhus som de två Socialdemokraterna från Junsele respektive Näsåker trotsade partipiskan och röstade nej. Linnéa Stenklyft avgick därefter som vice ordförande i Landstingsstyrelsen.

Läs också: Vice landstingsrådet avgår - "Jag måste följa mitt samvete

– Jag är både ledsen, förvånad och besviken över deras agerande. Jag har förståelse för att de står under ett hårt tryck i Sollefteå, men här har det ju skett en nystart, säger Roger Johansson.

Läs också: Förslag: Ortopediskt centrum inrättas i Sollefteå – akut ortopedi avvecklas

Han hänvisar till att enligt det ursprungliga förslaget skulle all ortopedi flyttas bort, men att Sollefteå nu blir ett centrum för länets planerade operationer.

– Det här är det mest positiva beskedet för Sollefteå sjukhus på många år. Att i det skedet rösta emot partiet är en intellektuell härdsmälta av Linnéa Stenklyft och Åsa Sjödén och deras agerande gynnar inte vården i Sollefteå, säger Roger Johansson.

Du är förvånad, många skulle säga att det här var väntat?

– Nej, jag tycker inte det. Om det hade varit BB-frågan kanske, men här är det frågan om att man tillför Sollefteå saker. Det här beslutet stärker Sollefteå för framtiden och därför är jag mycket förvånad, säger Roger Johansson.

Kan Sjödén sitta kvar i Landstingsstyrelsen?

– Den dagen man röstar på ett annat parti, då har man brutit mot en praxis och det kandidatkontrakt som man har skrivit på. Något mer har jag inte att säga, utan det är en fråga för Åsa Sjödén, säger Roger Johansson.

Han är även tydlig att påpeka att han inte riktar kritik mot själva partiet i Sollefteå.

Läs också: Roger Johansson (S) avgår som ordförande i Sundsvall

– Här är det två enskilda partivänner som har klivit av. Det är inte Socialdemokraterna i Sollefteå utan två enskilda individer. Jag vet att de är satta under hårt tryck och jag tror att det är ett problem för Sollefteå att det är ett så tufft och osunt debattklimat i Sollefteå, så man ser inte ens det som är positivt som händer för Sollefteå, säger Roger Johansson.

Men kan de här två politikerna agera på ett annat sätt, eftersom de uttrycker det folkopinionen i Sollefteå uttrycker?

– Men Linnéa Stenklyft är näst högsta politikern i landstinget och ska företräda hela länet. Hon sitter inte där för att företräda Sollefteå och man måste skilja på vilken stol man sitter på, säger Johansson.

ST har utan att lyckas sökt Linnéa Stenklyft och Åsa Sjödén för en kommentar.