
Rökeriet i Junibosandför traditionerna vidare

I Junibosand vårdas gamla fisketraditioner.
Sture Holmberg ser fram emot ännu en sommar med rökeriet där det fortfarande eldas med enris.
– Det är vi ensamma om, konstaterar han.
Hamnen i Junibosand byggdes i slutet av 30-talet och var under sin storhetstid en viktig knutpunkt längs Medelpadskusten.
– Det fanns som mest 16 båtlag med fiskare här, berättar Sture Holmberg, som nu är ganska ensam yrkesfiskare.
För tolv år sedan byggde han rökeriet och butiken mitt i hjärtat av fiskeläget.
Med hjälp av familjen drivs verksamheten runt under hela sommarsäsongen. Och det blir långa dagar som börjar tidigt på morgonen i båten och fortsätter i rökeriet där det eldas med både enris och alved – en blandning som blir allt ovanligare.
– Vi är ensamma om att röka med enris i det här området. Det tar ju lite tid att gå ut i skogen och samla in det, säger Sture Holmberg.
Strömming, sik, lax och räkor röks och sälj i Fiskhuset.
– Det har varit mycket strömming, men laxen har inte kommit i gång – det har varit för kallt i vattnet, konstaterar Sture Holmberg.
Han är född i Junibosand och har varit fiskeläget trogen sedan dess – i all fall under somrarna.
– Jag ligger på räktrålare på västkusten utanför Norge nio månader om året, berättar Sture Holmberg.
– Vi är där när det är som värst.
31 år har det blivit till sjöss. Och till hösten, när rökeriet i Junibosand stänger för säsongen, bär det av igen.