Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rökeriet i Junibosandför traditionerna vidare

I Junibosand vårdas gamla fisketraditioner.
Sture Holmberg ser fram emot ännu en sommar med rökeriet där det fortfarande eldas med enris.
– Det är vi ensamma om, konstaterar han.

Annons

Hamnen i Junibosand byggdes i slutet av 30-talet och var under sin storhetstid en viktig knutpunkt längs Medelpadskusten.

– Det fanns som mest 16 båtlag med fiskare här, berättar Sture Holmberg, som nu är ganska ensam yrkesfiskare.

För tolv år sedan byggde han rökeriet och butiken mitt i hjärtat av fiskeläget.

Med hjälp av familjen drivs verksamheten runt under hela sommarsäsongen. Och det blir långa dagar som börjar tidigt på morgonen i båten och fortsätter i rökeriet där det eldas med både enris och alved – en blandning som blir allt ovanligare.

– Vi är ensamma om att röka med enris i det här området. Det tar ju lite tid att gå ut i skogen och samla in det, säger Sture Holmberg.

Strömming, sik, lax och räkor röks och sälj i Fiskhuset.

– Det har varit mycket strömming, men laxen har inte kommit i gång – det har varit för kallt i vattnet, konstaterar Sture Holmberg.

Han är född i Junibosand och har varit fiskeläget trogen sedan dess – i all fall under somrarna.

– Jag ligger på räktrålare på västkusten utanför Norge nio månader om året, berättar Sture Holmberg.

– Vi är där när det är som värst.

31 år har det blivit till sjöss. Och till hösten, när rökeriet i Junibosand stänger för säsongen, bär det av igen.