Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland, 82, lär eleverna orientera: "Det är kul med springvilliga ungdomar"

På fredagar efter lunch håller pensionären Roland Lundqvist lektioner i orientering för högstadieelever i Timrå kommun. Lektionerna är 50 minuter till två timmar långa och är i princip helt ideella.

Sedan terminstarten har elever i Timrå kommun fått ytterligare en sport att ta del av. Frågan väcktes efter att fyra tjejer i årskurs nio bett om att få lära sig orientera. När Roland Lunqvist fick ett telefonsamtal om detta fanns det inte en tvekan om att det var han som skulle leda dem.

– Det är lättare att hålla på med en liten grupp där alla är intresserade och vill. I vissa fall har vi haft hela skolklasser och då har utbildningen blivit sämre, säger han.

Elever i Timrå kommun har sedan flera år fått möjligheten att välja vilka sporter de vill utöva på sina idrottslektioner. För dem är idrott en del av läroplanen men för Roland Lundqvist är lektionerna i stort sett ideella, förutom en liten ersättning för materialkostnader. Han tror själv att hans initiativ är uppskattat.

– Det är ju svårt att säga men tjejerna har verkat väldigt positiva till det, säger han.

Pia Toresson är initiativtagare bakom projektet "Friskare ungdom" som ligger bakom orienteringen. 2001 startade resan med endast fem föreningar och idag har projektet över 45 samarbetspartners. Hon är själv väldigt positiv till att lektionerna kunnat bli av.

– Roland är helt fantastisk! Vi har inte haft orientering på flera år men så fort jag ringde och sa att tjejerna hade frågat sa han att han självklart skulle fixa det. Att säga det när man över 80 år gammal är ju otroligt. Ledarna får inte någon betalning utan ser detta som ett sätt att bidra till Timrås ungdomar, säger hon.

"Friskare ungdom" startade som ett sätt att få ungdomar mer aktiva i vardagen. Eftersom det finns krav på idrottslektioner i grundskolan ville Pia Toresson göra det bästa av situationen.

– Idrotterna vi erbjuder är ju visserligen inplanerade på skoltid men vi tycker att det är viktigt att ungdomarna själva får välja vad de vill göra. Det är helt kostnadsfritt och gör att de kan få pröva på saker som de kanske inte haft möjlighet till annars, säger hon.

Timrå kommun tillsammans med Västernorrlands idrottsförbund står som finansärer för idrottslektionerna. Pia Toresson är övertygad om att erbjudandena hjälper ungdomarna till att bli mer aktiva.

– Barn rör på sig allt mindre nu för tiden men genom att vi ger dem möjligheten att välja hur den obligatoriska idrotten går till kan vi få med 100 procent av eleverna i kommunen. De väljer och så står vi för aktiviteten.