Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROLLES RETRO

Magdalena Forsberg. I helgen hörs och syns hon som expertkommentator i SVT, men under sju intensiva år var hon det stora rubriknamnet – inte det enda, men det absolut dominerande – inom svenskt skidskytte.

Det egentliga grenbytet från längdskidåkning till skidskytte kom på vårkanten 1994. Detta sedan stafettbronsmedaljösen från VM i Oberstdorf 1987 (med flicknamnet Wallin) petats ur längdtruppen inför Lillehammer-OS. Och redan under den "riktiga" debutsäsongen blev det en världscupseger: Något som följdes upp med totalt 42 WC-vinster, och sex gånger blev "Magda" totalvinnare under en helt makalös karriär. En karriär som avslutades under Östersunds världscuptävlingar 10 mars 2002 (jaktstartseger i nämnda tävling på bilden ovan).

Med sitt glada leende blev hon folkkär som få och belönades med radiosportens Jerringpris inte mindre än fyra gånger. På meritlistan finns naturligtvis också mängder med VM-medaljer (såväl guld som silver och brons), ett OS-brons och självklart har hon också erhållit ST-pokalen.