Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROLLES RETRO

1980-talet. Svensk tennis verkliga guldålder. Med mästarnas mästare, Björn Borg, som tidigt lämnade över till Mats Wilander, som avlöstes av Stefan Edberg. Och däremellan och runtikring en hel drös med ATP-vinnare, varav Peter Lundgren från Njurunda och STK var en.

Det var också ett årtionde med ett antal fantastiska insatser i Davis Cup. På bilden ovan ses en av de stora årgångarna: mästarkvartetten från Scandinaviums grus (!) 16–18 december 1984. Kaptenen Hasse Olsson står längst till vänster och därefter ses i tur och ordning: Henrik Sundström, Mats Wilander, Anders Järryd och Stefan Edberg. Skånske Sundström blev "Henke" med hela svenska folket, efter att i andra matchen ha besegrat John McEnroe och givit Sverige ledningen med 2–0 (13–11, 6–4, 6–3). Den svenska finalvinsten skrevs slutligen till 4–1, vilket var en jätteskräll med tanke på amerikanarnas laguppställning, som förutom McEnroe bestod av Jimmy Connors, Peter Fleming (dubbelspecialist) och reserven Jimmy Arias.

Foto: Anders Holmström/FLT-Pica