Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolles Retro: "Klimpen" glänste – och pucken gleed in i mååål!

1962. Ishockey-VM i Colorado Springs (och Denver) långt borta bland de nordamerikanska klippiga bergen. Ett mästerskap som åter blev en aning rumphugget på grund av världspolitiken, där det kalla kriget nu var ett faktum – med ett murbygge i Tyskland, som skulle dela landet ända till 1989.

USA hade inte godkänt Östtyskland som egen nation och då stannade de stora hockeynationerna från östblocket hemma. Men USA och Kanada var med och arrangörerna hade räknat med en ren "grannfinal" som slutmatch. Detta faktum ändrade dock Sveriges Tre Kronor, med Wifsta/Östrands Bert-Ola Nordlander bland backarna, på och USA besegrades med 2–1 och Kanada med 5–3, sedan Nisse Nilsson skickat i väg pucken mot det tomma kanadensiska målet vid ställningen 4–3. Och Lennart Hyland refererade upphetsat, att "pucken glider in i mål, den gliider in i mååål!