Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolles Retro: Ungt kollektiv utan stjärnglans tog andra raka

1991 vann Tre kronor VM-guldet med ett förhållandevis namnkunnigt lag. Året efter, våren 1992, var förhållandena precis tvärt om. OS i Albertville samma år hade blivit en besvikelse, med en femte plats som följd, och ett par av de bärande pjäserna från den olympiska turneringen valde att tacka ner när det började bli VM-dags.

Men en fortfarande tonårig Peter Forsberg tog plats – och tog för sig – tillsammans med bland andra guldhjälten framför andra från -91, Mats Sundin, och precis som i samtliga de tidigare fem svenska gulduppsättningarna fanns det spelare från Timrå eller som fått sin hockeyuppfostran i brukssamhället norr om Sundsvall i truppen. Denna gången i form av Tommy Sjödin, som även här agerade stabilt på sin backplats.

På vägen till finalen i Prag slog Tre Kronor ut Ryssland i kvarten och Schweiz i semin innan Finland väntade i slutföreställningen, där Sverige gick på knock och till slut lyckades vinna med klara 5–2. Ett av Finlands tröstmål gjordes för övrigt av Timo Peltomaa, åtta år senare nyckelspelare när Timrå IK förberedde sig för comebacken i Elitserien.