Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rom, same, muslim eller kristen – vad spelar det för roll?

Som lite äldre ser man att hjulet är runt. Man inbillar sig att folk ska bli klokare än vad tidigare generationer varit och ta lärdom, men icke. Att lära sig av historien tycks för dem allra flesta vara väldigt svårt och om än omöjligt då man ser hur svårt folk gör det för sig. Jag har bara en sak att säga. Strunta i om du är rom, serb, arab, jude, kristen, muslim, same eller var du nu har ditt ursprung i från. Men så länge vi eller dem håller hårt på vart eller vem deras ursprung härstammar ifrån, kommer vi att förtrycka varandra och försöka framhålla vårt ursprungliga förträfflighet. Detta gör att vi i längden kommer att försöka förgöra varandra.

Ingen vet när stunden är kommen, när vi till jord skall åter varda, och därmed kan jag tycka att vi alla ska vara lite återhållsamma om vår egen förträfflighet.

Vi i vårt land har varit ganska "förskonat" från att ha olika etniska bakgrunder som vi tyckt hotat vår existens. Men då vi haft människor som vi inte tyckt passat in i vår gemensamma samhällsbild, har vi tvingat på dem nationens egensinniga tolkning i hur och vem vi ska vara. Vi har en liten planet som vi alla ska leva och verka på och vi blir bara flera som måste dela på denna yta. Att då försöka påvisa sin egen förträfflighet genom sin religion eller om man är arbetare eller högt utbildad tjänsteman bådar inte för en hållbar utveckling. Om jag är född i Stockholm, Malmö, Ånge eller i Irak ska inte ha någon som helst betydelse om vi vill ha förmågan att föra oss bland folk. Vad jag menar är att vi ska lämna allt bakom oss och bete oss mot varandra som jämlikar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag har under en tid arbetat på en kyrkogård och där jordfäst många människor och jag kan lova alla att där är vi alla jämlika, utifrån vårt ursprung. Jag vet också att ingen vet när stunden är kommen, när vi till jord skall åter varda, och därmed kan jag tycka att vi alla ska vara lite återhållsamma om vår egen förträfflighet. Det gäller också angående hur duktiga vi tycker oss vara eller vart vi är sprungna ifrån.

Skit in och skit ut gäller oss alla, samma sak för vilka fäder vi haft eller hur vi nu tycker oss vara, och det gäller rika som fattiga samt vilken tro vi än har. Skillnaden kan vara om vi varit goda. Men vad som är gott och ont tycks inte heller många förstå – eller snarare vilja förstå.

Medborgaren

Läs även:

Känslan av att aldrig räcka till – en inblick i hemtjänstpersonalens vardag

Skolan allt mindre likvärdig i Sundsvall – fyra av fem privata skolor saknar elever med utländsk bakgrund

Läkaren bedömer att jag inte kan jobba alls – Försäkringskassan vill ha in mig på heltid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel