Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roman som vill konkurrera med Netflix

BOK: Bullerbyn brinner. Åtminstone på omslaget till Jerker Virdborgs ”Sommaren, syster”, där svart rök stiger från en svensk sommaridyll med röda stugor med vita knutar.

Med sin nya roman ansluter han till en tidsanda där Hesa Fredrik inte längre bara utgör en påminnelse en måndag i kvartalet om att tiden går. Katastrof och krig har gjort comeback i det kollektiva medvetandet. Prepping har blivit en folkrörelse. Historien är inte längre slut, för att prata med Francis Fukuyama.

I det krigshärjade Sverige, en varm och behaglig sommar, rör sig syskonparet Anna och Erik genom de stora skogarna, undviker andra människor och de stridande fraktionerna, gör allt för att överleva ännu en dag. Storasystern Anna är en stridis, en duglig överlevare, medan Erik beskrivs som ”inte ung på det sättet”. Vek och ämlig följer han i hennes fotspår, låter henne ta ut riktningen.

Situationerna radas upp som på ett pärlband, skickligt gestaltade, men en riktning i berättelsen saknas.

Jerker Virdborg lämnar stora vita fläckar i sin berättelse. Orsaken till att Anna och Erik tvingas bort från sin gruppering är oklar, likaså bakgrunden till inbördeskriget och maktförhållandena mellan de stridande fraktionerna. Vi får all information från Erik, som håller i pennan, och hans kunskap om kriget är ringa. Av de sporadiska detaljerna som strösslas in i romanen, får man dock intryck av ett slags svensk motsvarighet till Balkankriget.

Om Anna har någon plan, delar hon inte med sig av den till Erik. Därmed slits även läsaren med genom skogarna utan mål och mening, vilket är ett av romanens problem. Situationerna radas upp som på ett pärlband, skickligt gestaltade, men en riktning i berättelsen saknas.

På vägen möter Erik och Anna andra kringdrivande figurer, tillfångatas av milis, gömmer sig i övergivna hus, söker efter föda och i tillbakablickar får vi fruktansvärda glimtar från krigets mardrömsvardag. En av de mest lyckade aspekterna av ”Sommaren, syster” är hur Virdborg med precision petar in exakt de detaljer som krävs för att hjärnan skrämmande lätt ska kunna föreställa sig Sverige söndertrasat och svart.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Jerker Virdborg är inte först ut på vägarna efter att krig och katastrof har härjat ett land, tydliga fotspår från alla från Cormac McCarthy (”Vägen”) till zombierna i tv-serien ”The Walking dead” är synliga. Och han ställer de frågor som alltid härjar genren: Vem blir man i en pressad situation? Hur mycket är det värt att betala i mänsklighet för överlevnad? Till detta lägger han en komplicerad syskonrelation och de två huvudpersonerna är som mest levande som romangestalter i just vilka de är för varandra mer än som individer i sig.

”Det är för mycket lyrik i den svenska prosan, och för lite dramatik”, löd rubriken på en DN-krönika signerad Virdborg från i våras. En argumentation som jag till stora delar kan skriva under på. Ändå hade jag önskat mig lite mer lyrik, så att säga, i denna roman, även om han då och då tillåter sig att sänka pulsen och dröja i ett ögonblick.

Tv-serierna glufsar i sig allt mer av vår fritid, medan romankonsten riskerar att bli en subkultur, följa poesin in i dimman. Jerker Virdborg vill inte att den profetian ska infrias och ”Sommaren, syster” kan tolkas som ett tappert försök att konkurrera med den rörliga bildens dominans. Det är en litterärt ambitiös roman som använder alla verktyg i lådan för att locka människor till litteraturen. Av sådana romaner kan vi inte få nog.

*

LITTERATUR

Jerker Virdborg

"Sommaren, syster"

(Albert Bonniers förlag)