Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romerna i hamnen har fått jobb: "Vi ska aldrig tigga mer"

Tre av tiggarna i husvagnslägret i hamnen har fått arbete. Alex jobbar som event-värd, Micea tillverkar en klädkollektion och Irina är personlig assistent. – Vi ska aldrig tigga mer, säger de.

De flesta av romerna som bor i lägret i inre hamnen lever på att tigga på Sundsvalls gator. Det har så långt varit deras bästa chans att försörja sig i Sverige.

Men tiggandet ger inga stora pengar och är kyligt och slitsamt, särskilt under vinterhalvåret. Flera tiggare försöker hitta bättre sätt att försörja sig på , och nu har tre av dem, Alex Bujor Dumitru, Micea Valentin och Irina Gherasa, lyckats få arbete.

Alex Bujor Dumitru har fått jobb som event-värd på MG Crazy Event i Sundsvall. Företaget ordnar bland annat utbildningar av personliga assistenter.

– Alex fungerar som allt-i allo, som en blandning av receptionist och vaktmästare och ordnar bland annat ljud och ljus till utbildningslokaler och olika event, säger arbetsgivaren Magnus Gredemyr.

Micea Valentin har fått jobb på systerföretaget Crazy Clothes, där han hjälper till att ta fram en baskollektion kläder för funktionshindrade.

– Han har kompetensen eftersom han tidigare jobbat i en klädfabrik i Rumänien, säger Magnus Gredemyr.

Irina Gherasa utbildar sig till personlig assistent på MG Assistans och hoppar samtidigt in som timvikarie på företaget när det behövs.

Alla har fått jobb tack vare Magnus Gredemyr som äger och driver samtliga tre företag. MG Assistans har 70 anställda personliga assistenter.

– Det var en ren tillfällíghet att jag anställde romerna. Jag råkade springa på en av Alex bröder och fick kontakt med dem genom honom. Men det handlar inte om varifrån du kommer, utan om du kan arbeta. Och de här jobbar på bra, absolut, säger Magnus Gredemyr.

Ingen av de tre romerna arbetar heltid, de är ännu så länge bara timanställda, men alla tre tjänar ändå betydligt mer än de gjorde som tiggare. De är tacksamma över att ha fått jobb.

– Det är jättroligt att jobba. Jag vill ju inte tigga, jag vill arbeta, säger Alex Bujor Dumitru.

LÄS OCKSÅ: Tiggarna i hamnen: "När lägret rivs flyttar vi ut på gatorna i Sundsvall"

LÄS OCKSÅ: Tiggarlägret i hamnen töms: "Ingen ska behöva frysa ihjäl i Sundsvall"

LÄS OCKSÅ: Tiggarlägret i hamnen kostar miljoner att flytta