Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rönmark: "Vem är det som kör egentligen?"

Här reder Anders Rönmark ut turerna i landstingscirkusen.

Annons

I helgen träffade jag en docent från en av Sveriges främsta statsvetenskapliga institutioner. Vi småpratade lite om den senaste statsvetenskapliga forskningen (det händer en del) om jakten på forskningsanslag (det händer rätt mycket) och det politiska läget i landet (vad är det som händer egentligen?).

Sedan kom vi in på det som helst inte får nämnas: förkunskaperna hos studenterna på grundutbildningen. Utan att nämna namn, peka finger eller hemfalla åt ”det var bättre förr”-retorik kunde vi konstatera att alltför många av de unga männen och kvinnorna på A-nivån i statsvetenskap nog var mer gymnasieelever än högskolestuderande. Grundkunskaperna är för grunda. Basala färdigheter saknas. Det är trots allt inte på universitetet man för första gången ska upptäcka skillnaden mellan landsting och kommun…

Hur många av de unga västernorrlänningar som nu går på gymnasiet som kommer att läsa statsvetenskap i framtiden låter jag vara osagt, men jag är rädd för att turerna i landstinget kommer att ge en hel generation en skev bild av hur den offentliga sektorn styrs.

Landstinget i Västernorrland är nämligen inte en självstyrande enhet där landstingsfullmäktige, till vilket väljarna får utse representanter, är högsta beslutande organ. Det är heller inte landstingsfullmäktige i Västernorrland som utser den så kallade landstingsstyrelsen, där ordföranden kallas landstingsråd (ni hänger med på att det mesta i landstinget har något med ”landsting” i namnet, eller hur?).

I Västernorrland utses nämligen landstingsrådet av något som heter distriktsstyrelse, närmare bestämt Socialdemokraternas distriktsstyrelse. Det säger i alla fall den socialdemokratiska distriktsstyrelseordföranden Eva Sonidsson, till vardags anonym riksdagsledamot i Stockholm.

Vad distriktsstyrelsens ordförande ska säga bestäms dock inte av distriktsstyrelsen, i alla fall inte när det handlar om landstingsfrågor. Då är det de socialdemokratiska kommunalråden i de västernorrländska kommunerna som bestämmer.

Viktigt är dock att komma ihåg att Elvy Söderström – före detta distriktsordförande, kommunalråd emerita i Örnsköldsvik samt ansvarig för partiledaravpolletteringar i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott – enligt uppgift har mellan sju och nio egna röster i distriktsstyrelsen. Detta trots att hon inte ens sitter i distriktsstyrelsen...

Så när Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen (S) nu kräver att landstingsdirektören Anders L Johansson (en gång i tiden S) ska avgå så är gången följande: Frågan bereds av Söderström och Lassen, synpunkter inhämtas av övriga S-kommunalråd, skickas vidare till Eva Sonidsson, föredras för distriktsstyrelsen och lämpas därefter över på Erik Lövgren.

Vem Erik Lövgren är?

Det är landstingsstyrelsens vice ordförande, som nu kliver in som ordförande eftersom Elisabet Strömqvist avsatts av… Ja, hon är avsatt i alla fall.

Vi ska nog inte klaga på studenter som inte ser skillnad på landsting och kommun.

Det gör inte alla makthavare heller.