Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roos fick en nytändning – i Swedish GT

I sista sekund föll drömmarna om Formel 3 i småbitar och föraren Daniel Roos var nära att ta paus från hela racing-livet.

Men ett oväntat erbjudande – plus några brutna principer – öppnade nya möjligheter för Daniel Roos, som kör premiär i Swedish GT till helgen.

Annons

– Ja, jag hade mina principer att alltid köra bil utan tak. Men så var jag nere och testade GT, och det är bland det kulaste jag gjort i mitt liv, säger Roos.

Förutom ett tak över huvudet innebär Swedish GT en rad andra förändringar för Roos jämfört med att köra i Formelt Renault. Bland annat trängs det betydligt fler hästar under huven på en GT-bil – närmare bestämt 560 jämfört med Renaultbilens 200.

– Så det går långsammare än Renault, men med all acceleration och kraft går det fort att få upp farten, säger Roos.

Besvikelsen i Formel 3 kom annars efter ett succeartat fjolår för Nolbysonen, som utsågs till årets manliga idrottare på Medelpads Idrottsgala efter att ha tagit hem totalsegern i Formel Renault. Motorsportsframtiden såg ljus ut – och Roos såg länge fram emot att köra Formel 3 i Tyskland i år. Men i sista stund grusades planerna.

– Det var bara pappret kvar att skriva på. Allt var frid och fröjd. Men en av mina största sponsorer tappade en stororder, och då var de tvungen att släppa mig.

Då stod Daniel Roos kvar med ett antal mindre sponsorer – de flesta med Tysklandsanknytning – men långt ifrån det som behövdes för att klara kostnaderna i tyska Formel 3.

– Då raserade allt. Det var så oerhört svårt att på kort tid arbeta fram något nytt och jag funderade på att ta ett sabbatsår, säger Roos.

Men sedan fick han ett samtal från gamla (och nuvarande) bilingenjören som berättade att platser fann hos erfarne Erik Behrens och Alfab Racing – som Roos nu ska köra tillsammans med.

– Den är en oerhört tuff klass, nu till helgen är vi 23 som startar på Anderstorp.

I förarsätena återfinns bland andra Carrera Cup-vinnaren Joakim Mangs och STCC-föraren Fredrik Lestrup. Första loppet körs redan nu till helgen i småländska Anderstorp – men det är inte klart att Roos kommer att köra alla tävlingar. I stället raggar han sponsorer lopp för lopp – och i de fall han inte tävlar kommer medföraren Behrens att använda sig av andra förare.

– Erik har hela säsongen betald. Så jag får betala vad det kostar att köra i timmen, med bensin och däck. Och jag tycker att det (GT) är superkul.