Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörelse för kropp och knopp

Ann-Marie Hjelm ska fylla 88 år och sitter i rullstol. Men det hindrar henne inte från att varje fredag leda gympa på serviceboendet Attmarhem. Rörelseglädjen är fortfarande lika stark hos den före detta idrottsläraren.

Till tonerna av dansbandsmusik kastar ett gäng äldre damer och herrar bollar till varandra över ett stort bord. Bollarna kommer flygande från både höger och vänster, det gäller att vara uppmärksam och redo att ta emot.

– Med den här övningen tränar vi reaktionsförmågan, händer och fingrar. Det blir också hjärngympa eftersom vi säger namnet på den vi kastar till, förklarar gympaledaren Ann-Marie Hjelm.

– Pressa fingertopparna mot varandra så får ni starka fingrar, säger hon uppmuntrande och visar med händerna.

Rösten har blivit svagare med åren, men har kvar den pondus som byggs upp under 40 år som idrottslärare.

– Jag jobbade 7 år i Kalmar och 30 år i Sundsvall på Hedbergska, GA och Vibackeskolan, berättar Ann-Marie.

Det började med att hon som elev hjälpte till under skolgymnastiken när den ordinarie läraren var borta. Sedan påpekade någon att hon borde bli gympalärare, och så blev det.

Som liten tävlade och tränade hon mycket. Skidåkning och dans var två intressen.

– Jag har varit aktiv i hela mitt liv. Rörelse och friluftsliv mår man bra av i både kropp och själ, säger 87-åringen.

Deltagarna blir ordentligt varma av aktiviteten.

– Det jobbigaste momentet är att böja sig ner för att plocka upp bollar från golvet, påpekar en deltagare och de andra skrattar igenkännande.

Ann-Marie är övertygad om att gympan betyder mycket och vill gärna uppmana andra servicehus att följa deras exempel.

– Att köpa in skumgummibollar är ett bra tips, de är inte dyra, säger hon.

Programmet varierar. Ibland är det ben som tränas, ibland rygg och armar. Det handlar om gympa för både knopp och kropp.

– Att ha en uppgift är viktigt och det här har blivit min. Jag kommer att gympa så länge jag kan, säger Ann-Marie bestämt.