Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Rösten ska användas"

Ur högtalarna ljuder stämningsfull musik och bland tända ljus sitter sångpedagogen Lina Blomqvist och sjunger högt medan hon gör långsamma yogarörelser.

– Röstyoga hjälper till att utveckla rösten. Men det kan också vara en ventil för att släppa ut känslor, säger Lina.

Under två dagar har sångpedagogen Lina Blomqvist anordnat en kurs i röstyoga. Det är lunchpaus på dag två i kursen och Lina sitter tillsammans med de fem deltagarna och äter frukt och dricker te efter förmiddagens pass.

Begreppet röstyoga är relativt nytt i Sverige berättar Lina, men från början så är det en gammal lära som går hand i hand med yogan. Med tron på att olika ljud, vokaler och ord klingar och påverkar olika delar av kroppen så kan man med hjälp av röstyoga nå balans.

– Olika blockeringar i kroppen kan ta sig olika uttryck i rösten, som heshet, knarr, en liten klämd röst eller en stor bullrig röst, säger Lina och fortsätter:

– Man kan till exempel få massage om man har ont i ryggen. Det blir bra för stunden, men man blir inte alltid kvitt roten till det onda. Röstyogan Kan hjälpa oss att få kontakt med kroppen. Vi är så ofta uppe i huvudet när vi jobbar, stressar, tänker och planerar för framtiden. När vi yogar får vi hjälp att landa i kroppen, här och nu.

Röstyoga kan utövas av alla, även de som har svårt med yogarörelser kan använda rösten och det passar särskilt bra för personer som vill utveckla sin röst. Antingen sångmässigt, men också om det är så att man inte trivs med sin röst – eller tvärtemot älskar sin röst. Men förutom att rösten får träning så är röstyogan också ett sätt att hitta en kontakt med sin kropp, berättar Lina.

Inne i yogastudion sitter deltagarna i en solfjäderformation framför Lina. Musiken är stämningsfull och de sjunger alla med i musiken medan de sakta rör sig unisont som ett konstsimslag. Snabbt verkar de glömma bort omgivningen runt omkring sig och de ljudar orden allt högre.

– Det handlar mycket om att släppa taget. Man får tona på ljud utan melodi. Det gör att man utvecklar sin röst, lär sig hur man låter och accepterar sin röst på ett annat sätt. Rösten ska användas, det är vad den är till för, menar Lina.

Jarmo Nykyri är en av helgens deltagare och för honom blev röstyogan en ögonöppnare.

– Jag sjunger mycket, och ibland blir det bara en situation där jag tvingas prestera. Det roliga försvinner och då känner jag att jag tappar kontakten med mig själv. Under den här helgen så har röstyogan tagit fram något väldigt ursprungligt hos mig. Jag har kunnat släppa alla tankar och bara gett mig hän när jag använt rösten. Det har bara fått komma och det är en otrolig känsla, berättar Jarmo med ett leende.