Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROT-avdragen kommer att ge mer jobb

Det nya ROT-avdraget för hushållen kommer att ge mer jobb under våren. Det tror folk i branschen som ST talat med.
Kunder hörde av sig redan i helgen, säger Lars Wiklander, som säljer köksinredning.

I går måndag började de nya avdragen för reparation, om- och tillbyggnad (ROT) att gälla. Hushållen kan därmed dra av hälften av arbetskostnaden (se fakta).

Byggfacket har riktat kritik mot att avdragen inte gäller flerfamiljshus, eftersom det skulle ge mer jobb. Men för mindre firmor som jobbar mot småhusägare och de som äger bostadsrätter kan avdragen betyda en hel del.

Ja, vi kommer att få mer att göra framöver. Jag tror att flera av de som hade tänkt göra en del av arbetet själva nu tycker att det inte är lönt, utan att de i stället väljer att leja för det, säger Lars Wiklander, som driver företaget ÅW Hemprodukter i Sundsvall.

Han designar kök och anlitar ett hantverksteam som monterar dem.

Vi har bra med jobb ända in i februari. Efter det hade jag förväntat mig att det skulle bli lite lugnare, men nu när avdraget kommit blir det nog inte så, tror Lars Wiklander.

På firmorna Euro Kakel och Kakel Proffs i Sundsvall säger man att nedgången i konjunkturen knappt märkts hittills. De lever mycket på tidigare beställningar.

Men efter helgerna kommer konjunkturen säkert att märkas i branschen, säger Kent Dynesius, Kakel Proffs.

Samtidigt tror han på ROT-avdraget.

Jag är helt övertygad om att det kommer att ge effekt. Om det sedan räcker för att hålla alla med jobb återstår förstås att se.