Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ROT-avdraget räcker inte

Byggbranschen drabbas hårt av den finansiella oron och lågkonjunkturen. Regeringens svar heter ROT-avdrag, men det räcker inte menar företrädare för HSB, Riksbyggen och Byggnads. De föreslår i dag flera åtgärder som regeringen kan vidta.

Den globala recessionen slår in över Sverige. Det blir negativ tillväxt första kvartalet 2009 och den öppna arbetslösheten bedöms bli runt 9-10 procent senare under året. I byggbranschen är över 5 000 byggnadsarbetare redan varslade och arbetslösheten kan överträffa 90-talkrisen, då ca 30 procent var arbetslösa. Då kunde många få jobb i Norge eller Tyskland, vilket inte är möjligt idag.

Regeringens nya ROT-avdrag är långt ifrån tillräckligt. Det bidrar inte till att upprätthålla nyproduktionen. HSB och Riksbyggen räknar med att enbart 20 procent av den egna planerade igångsättningen av nya bostäder genomförs nästa år.

Byggstarterna har nästan upphört. Om man ändå antar att 10 000 bostäder påbörjas 2009 så blir bara ca 30 procent av dagens produktionskapacitet kvar om ytterligare något år. Då faller byggsektorn tillbaka till 1993 års rekordlåga nivå, eller till tidigare bottennivå 1918. Förra gången tog det mer än tio år att återta en årlig produktion om 35 000 lägenheter. Det misstaget får inte upprepas.

Att just nu minska bostadsbyggandet är extra allvarligt när mycket stora åldersgrupper, födda i slutet av 80-talet ska flytta hemifrån. Det handlar om, näst intill lika många som 40-talisterna, som måste få bostäder. Bostadsbristen för unga riskerar att bli ett omfattande samhällsproblem som hindrar familjebildning och framtida tillväxt.

Konjunkturavmattningen kan bli till fritt fall i ekonomin om inte det finansiella systemet snabbt åter fungerar som blodomlopp i samhällsekonomin. En mycket stor osäkerhet råder bland köpare och säljare av småhus och bostadsrätter. Bankerna har på kort tid stramat åt utlåningen rejält. Agerandet kan, i värsta fall, vara inledning på en mycket svår fastighetskris med långtgående effekter för hela samhället.

För att råda bot på en extrem situation krävs en målinriktad politik. Staten bör göra följande för att upprätthålla byggandet och jobben i byggbranschen.

*Regeringen och bankerna måste snabbt lämna käbblet bakom sig – och hitta ett garantiprogram som omfattas av alla banker, så att kreditkranarna öppnas igen.

*Slopa flyttskatten, det vill säga de förändringar i beskattningen av reavinster som infördes i samband med omläggningen av fastighetsskatten. Det här är en skatt som motverkar efterfrågan på bostäder och skapar onödig tröghet i hela flyttkedjan och därmed är ett hinder för bostadsbyggandet.

*Ta bort eller begränsa byggmomsen tillfälligt. Kostnaderna i nyproduktionen måste sänkas rejält för att kunna möta en vikande efterfrågan.

*Inför en statlig KLOT-stimulas som innehåller det traditionella ROT-programmet, men, som namnet antyder, skapa en tydligare inriktning för klimatåtgärder och tillgänglighetsanpassning av bostäderna. Det skapar byggjobb samtidigt som vi fullföljer klimatsatsningen och möter behovet av att anpassa bostäderna för en befolkning där allt fler är äldre.

När vi nu kräver akuta samhällsinsatser vill vi påminna om att bostadssektorn inte längre är någon utgiftspost för staten. Denna sektor levererar netto ca 70 miljarder årligen till statskassan. Att en viss andel går tillbaka till sektorn i en akut kris är inte orimligt.

Kent-Olof Stigh, ordförande HSB Riksförbund

Sten-Åke Karlsson, VD Riksbyggen

Hans Tilly, ordförande Byggnads

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel