Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rullande vårdcentral en lösning för glesbygden – som en bokbuss för enklare undersökningar

Att bygga ut vårdcentralerna så att alla rättvist får närvård vore naturligtvis bra för alla oss som inte bor i tätorterna. Men jag tror att det är en dröm och att det stannar vid just en dröm.

Visst förstår vi att ekonomin är viktig. Och att hårda prioriteringar därför är nödvändiga. Även om det medför att vården blir svår för "glesbygdare" att rättvist kunna utnyttja efter behov.

En viktig vaccination kanske inte blir av om resan dit är jobbig. Regionen kan få en önskad vaccinationsvilja som på sikt avlastar vården. Äldre som rekommenderas vaccinationer kan få dessa på plats.

Samma sak om ett enkelt blodprov ska tas, eller en kontroll eller något annat som inte är direkt livsavgörande, men likafullt angeläget. Prostatan exempelvis kan få välbehövlig uppmärksamhet genom ett PSA-prov. Ta blodtryck. Vid ett utbrott av influensa och liknande får man idag rådet att ringa 112. De få ambulanser regionen förfogar över, engageras då för dessa uppdrag och blir då inte tillgängliga för allvarliga fall.

Personal är svår att få till alla vårdinrättningar. Ambulansen kör för många resor i onödan och hade kanske bättre behövts för svårare fall. Akutavdelningarna får in patienter som bättre kunnat få hjälp närmare bostaden. Akuten behövs för omedelbara och allvarliga fall. Att ta hand om till exempel influensafall ökar risken för smittspridning i sjukhuset och engagerar i onödan resursen för svårare skador. Dyra resor med färdtjänsten.

Kan då inte en rullande vårdcentral vara en dellösning? Som, likt bokbussen, besöker perifera byar och på ett smidigt sätt tar hand om enklare undersökningar och skriver ut remisser vid behov.

Finansieras genom att hanteringen blir effektivare och behovet av stafettläkare minskas eller till och med försvinner då trycket på ordinarie vården lättas. Befolkningen avlastas krångliga tidsbokningar och resebeställningar med obligatoriska förseningar.

Jag bor i Nordingrå och har precis beställt tid på vårdcentralen i Ullånger för kontroll av "prickar". Min granne som behöver få bort vax i ett öra för att höra, åker med mig och skippar därmed färdtjänstresor.

Vi hade gärna väntat några dagar om vårdbussen skulle komma... En utredning av alternativet vårdbussen vore en bra början.

Bernt Sahlberg

Nordingrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel