Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune, 90, kan knappt röra sig – väntat i fem år på boende: "De anser att jag är för pigg"

Hans värk gör vardagen svår – i fem år har Rune Lindstein, 90, kämpat för att få en plats på ett servicehus.
– De anser att jag är för pigg, men jag kan ju knappt gå längre, säger han.

Annons

Den åttonde mars 2011 föll Rune Lindstein och skadade ryggen efter att ha halkat på en isfläck. Det blev starten på vad som skulle bli en kamp. Vanliga moment i Runes vardag blev för besvärliga, han kände att kroppen inte längre orkade.

– Jag går ju som dubbelvikt, jag kan knappt hämta en kopp från köksskåpet eftersom det är svårt att sträcka sig, säger Rune och fortsätter:

– Det värsta är när jag måste ta mig iväg för att handla och det är så bökigt att bara ta sig genom alla dörrar i huset för att komma till garaget.

Han har hittills skickat in tre ansökningar till biståndshandläggningsenheten som var och en efter långa processer och överklagningar lagts ner. Anledningen till varför Rune inte har fått någon plats är att han anser vara för pigg och ett av argumenten är att han fortfarande kör bil.

– Att jag fortfarande kör bil är ju räddningen för att jag ens ska klara mig, jag är väl för pigg i huvudet för att få hjälp. Att jag knappt kommer i eller ur bilen verkar de inte ta hänsyn till, säger han.

I dag beskriver Rune sin vardag som besvärlig och att det tär på både kroppen och psyket.

– Jag håller på att tappa psyket. Jag har upplevt ganska mycket djävulskap under mitt liv men det här är det värsta som har drabbat mig.

Anita Bdioui är biträdande affärsområdeschef för äldreboende i Sundsvalls kommun och enligt henne finns det en stor efterfrågan på platser på boenden för äldre.

– Det finns ju en anledning varför det nu byggs fler särskilda boenden runt om i Sundsvall, säger Anita Bdioui.

Det boendet som troligen kommer att stå klart först är Norra Kajen, men även Granlunda och Heffnersgården är påbörjade. Bdioui menar att det genom dessa nybyggen också kommer att öka antal lediga platser på de serviceboenden som redan finns. Det eftersom många tidigare har behövt välja serviceboenden även om de hellre skulle vilja ha en plats på särskilda boenden.

– Att det byggs nya särskilda boenden är positivt för alla. Fler kan få den hjälp de behöver, säger hon.

Platsbristen är något som Rune Lindstein själv förstår. Men med hans 90 år och den värkande kroppen känns det ofta tungt.

– Jag vet lika väl som dem att det är platsbrist. Men det måste ju finnas någon sorts kö, folk dör ju, någon gång måste det vara min tur att få en plats.