Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusch för delikata paketlösningar

Hör du till de lyckliga som fått en delikatess i julgåva av företaget?
En lagerlokal i Birsta är navet när tusentals paket ska ut till matglada kunder i hela landet.
Ett dygn efter beställning kan lax, hjortstek eller ankbröst stå på bordet.

Tomma kartonger står travade på lagergolvet redo att fyllas med delikatesser och designprylar från hela världen.

Några anställda står vid en bänk och packar paket, vid en annan klistrar några på namnetiketter. Därefter läggs paketen i gallerburar och rullas till en annan del av lagret för att senare lastas på långtradare.

Rutinerna är väl utvecklade och en hektisk dag skickas 15 000 paket i väg.

BD Fisk heter företaget, som dels är fiskgrossist, men som också sköter logistiken åt de konkurrerande gåvokortsföretagen Delicard och Scandiafisk. Gåvokort är populära julklappar där de anställda själva får välja vilken delikatess de vill avnjuta.

BD Fisks lager och kontor ligger i Birsta och under högsäsong hålls 16 personer – många är ungdomar – fullt sysselsatta.

– Vi står för lager och personal. Sedan packar vi varorna och skickar dem land och rike runt. Sundsvall ligger bra till geografiskt och vi klarar att skicka inom hela Sverige på ett dygn, säger platschefen Thomas Johansson.

20-årige Fredrik Skjei började arbeta i onsdags och är nöjd över att ha fått ett jobb efter att ha gått arbetslös i ett år.

– Det är perfekt att få en inkomst. Tidigare har jag praktiserat och gått telefonförsäljarutbildning, men det var inget för mig, säger han medan han viker ihop fler tomkartonger.

Malin Hallin, 23 år, och Sara Wedin, 24 år, klistrar etiketter på paketen. Arbetet är ganska enformigt och ofta stressigt, och det blir mycket övertid inför alla julleveranser.

Men i år får de anställda ovanligt lång julledighet – fem dagar – eftersom nyårsafton ligger lite knepigt direkt efter helgen. Så länge har platschefen Thomas Johansson inte varit ledig på minst tio år. Han räknar med att få jobba desto hårdare veckorna efter nyår.

– Då kan det bli 20 000 paket om dagen och många vill ha husgeråd i stället för delikatesser, säger han.