Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutinerad mästare med stort driv – nu är Anna Barthold kandidat till ST-pokalen

Hon fyllde 35 år under 2015, men var i sitt livs form.
I våras tog Anna Barthold sitt Northland till klubbens andra raka SM-guld och i sommarens basket-EM hade hon en stor roll i det svenska landslaget igen.
Basketstjärnan är en av kandidaterna till ST-pokalen.

Annons

Hon har en makalös basketkarriär bakom sig och den är inte över än. Just nu är Anna Barthold inne på det sista året av kontraktet med Luleå Basket (tidigare Northland), giganterna i svensk basket just nu. Hon gör inte flest poäng eller assist i ligan, men hon river ned returer och bidrar med sin rutin och pondus.

Sundsvallstjejen är en stor profil både på och vid sidan av basketplanen (hon utsågs nyligen till årets yrkeskvinna i Luleå 2015) och i våras hade hon en stor roll i finalserien mot Umeå, där Barthold klev fram när den fjärde och avgörande matchen stod och vägde i slutminuterna. Resultatet: Andra raka SM-guldet för Luleålaget.

När Sverige tog sig till EM 2013 var det en skräll, men när de blågula damerna lyckades ta sig till mästerskapet 2015 var det ett självklart mål – och Anna Barthold var fortsatt en viktig pusselbit i landslagsbygget.

Inför sommarens EM-slutspel drömde Anna Barthold och Sverige om en placering bland topp-fem för att säkra en OS-plats i Rio 2016.

"I min roll blir det inte något större fokus på att göra mycket poäng nu utan det kommer handla mer om defensiven. Det är mycket man gör som inte kommer att synas i statistiken", sade lagspelaren Barthold inför Ungernresan.

Sverige lyckades inte ta sig vidare från det tuffa gruppspelet, men Barthold kunde ändå se tillbaka på en ny lyckad säsong. Insatserna gör att hon nu är nominerad som en av kandidaterna till Medelpads finaste idrottspris, ST-pokalen.