Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rutschkaneolycka konstnärs fel

För drygt fyra år sedan tyckte en 58-årig, 90 kilo tung man att det var en god idé att ta en tur i en installation i form av en rutschkana i Stockholm. Färden slutade med att han slog i ryggen när han landade på ett par madrasser och drabbades av ryggproblem som han lider av än i dag.

Konstnären som gjort rutschkanan vållade skadan genom vårdslöshet hävdar 58-åringen, som nu fått rätt även i hovrätten, enligt den juridiska nyhetstjänsten Pointlex.

Rättens majoritet anser att rutschkanans tvära slut med en luftfärd på 25–30 centimeter inte hör till det vanliga och att konstruktionen innebär större skaderisk än en vanlig rutschkana. De madrasser som placerats ut var otillräckliga och kanan uppfyllde därmed inte säkerhetskraven, anser rätten.

Men två ledamöter i hovrätten ställer sig på konstnärens sida. De påpekar bland annat att flera hundra personer åkte i rutschkanan utan att skadas.