Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryktet om klasskampens död är starkt överdrivet – ställ er upp och gör era röster hörda

Är klasskampen utdöd? Är den i dag endast en våt dröm för såna som var med när kampen om en drägligare tillvaro stod som allra högst? Som socialdemokrat har jag ofta fått höra att i dag finns den inte kvar. Det mest beklämmande är att jag ofta får höra det ifrån mina egna partikamrater. 

Jag däremot hävdar att klasskampen inte alls är död utan i allra högsta grad lever, i dag gör den det mer än någonsin.

Nej det är klart att den inte ser ut som den gjorde då. Kampen för kvinnors rätt att få rösta. Kampen för 8 timmars arbetsdag eller andra stora viktiga socialistiska reformer som vi i dag tar för givna. 

I dag handlar klasskampen om helt andra saker. Ett samhälle som dragits isär av nyliberalistiska reformer så som friskolan, avregleringar av statliga verk, utförsäljning av statliga bolag och privatiseringar inom sjukvården och så vidare.

Jag kan inte tiga när jag ser hur så många människor far illa av dessa skillnader mellan grupper i samhället.

Kort sagt alla dessa stora förändringar av det svenska samhället som gjort de rika rikare och de fattiga ännu fattigare det som syns mest. Det har gjort att klyftorna mellan samhällsklasserna nu är betydligt större än de någonsin varit tidigare. De är avgrundsdjupa.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Frågorna jag ställer mig då är att ska det verkligen behöva vara så med dessa avgrundsdjupa skillnaderna mellan samhällsklasserna? Varför ställer sig inte fler upp och säger ifrån? Kan det vara så att alltför många främst inom S böjer sig för partipiskan och inte gör sina röster hörda?

Jag har aldrig böjt mig för någon partipiska och kan inte tiga speciellt när jag ser hur så många människor far illa av dessa skillnader mellan grupper i samhället. 

En ung människa som i många fall långt innan avslutad utbildning går ut till ett liv av lång arbetslöshet. En pensionär som har fått det fina liv man ska ha som gammal förstört av den hutlösa omläggningen av pensionssystemet i Sverige.

Böj er inte för någon partipiska utan ställ er upp och gör era röster hörda.

Jag skulle kunna räkna upp många exempel som med all önskvärd tydlighet visar på hur mycket vi har glidit isär. Därför säger jag nu att denna klasskamp är mer levande än någonsin. Den är nu och det är nya segrar som måste vinnas.

Därför säger jag till alla att böj er inte för någon partipiska utan ställ er upp och gör era röster hörda. Vi är många som tycker lika i denna fråga och till slut måste de lyssna på oss.

För ett Sverige och för alla människors väl.

Thomas Eriksson

För ett värdigt liv

Läs också:

► [+] Tandprofessorn är oroad över ökade klassklyftor: "Alla har rätt till ett leende"

Varnar för dyster utveckling: "Inkomstklyftorna kan få samhället att brista"

► [+] Invandrare i länet tjänar minst – barn och ungdomar mest utsatta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel