Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryms Zlatan och Ranelid i samma bok?

KOMMENTAR: Björn Ranelid skriver en bok om Zlatan Ibrahimović. Till skillnad från David Lagercrantz ”Jag är Zlatan” är ”Zlatan i ord och bild” en skönlitterär historia, och Björn Ranelid understryker att det rör sig om en hyllning.

Annons

Som om det skulle behövas. De smygrasistiska gubbarnas gnäll på läktaren har tystnat för längesedan och nu är Zlatan besvärande hyllad. Även av sådana som bör hålla en kritisk distans, konstaterar Fokus kulturredaktör Elsa Westerstad i senaste numret av nyhetsmagasinet.

”Jag tycker synd om Zlatan, jag menar det. Här gör han allt han kan för att ge journalistkåren motstånd och det enda han får tillbaka är ett bröl. Ett kollektivt bröl av distanslös beundran”, skriver hon om journalistikens knäfall framför fotbollsguden.

Zlatan Ibrahimović själv kommenterade bröderna Gerttens film ”Den unge Zlatan” med orden att ”det finns många fiskmåsar där ute.”.

Björn Ranelid framhåller frånvaron av kritisk blick som någonting positivt, i en intervju med 24 Malmö.

Kanske krävs Ranelids översvallande ordkaskader för att kulmen på Zlatan-kramandet ska nås. Boken ges ut i samband med sommarens EM i fotboll och då får vi inte bara svar på om Zlatans popularitet håller i sig utan också på frågan om två så stora egon ryms i samma bok.

*

Läs mer: Kristian Ekenberg om religionens roll i offentligheten

Läs mer: Kristian Ekenberg om hur Donald Trump skulle låta som poet