Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysare väntar i Parken på tisdag

Först en tyst minut för Frankrike, sedan två gigantiska jubel på den önskade vägen dit. Då var den nära, svensk fotbolls drömresa till sommaren. Men det är långt kvar. Trots 2–1-segern är playoff-dramat mot Danmark allt annat än avgjort. (TT)

Annons

Det såg så bra ut sedan Emil Forsberg och Zlatan Ibrahimovic fört landslaget till 2–0 inför nära 50 000 åskådare på Friends Arena.

Men Nicolai Jørgensens sena reducering var precis vad danskarna behövde inför returen hemma på Parken i Köpenhamn på tisdag.

– Ett bra resultat, 2–1, vid oavgjort (i returen) går vi vidare. Det var en mycket bra match, vi var trötta på slutet och tappade markeringen på hörnan, säger Zlatan Ibrahimovic till Kanal 5.

Forsbergs raka besked

Forsberg, 24, fick frågan i veckan om det håller att spela med Leipzig i andra bundesligan och samtidigt konkurrera om en plats i landslagets startelva.

Dum fråga.

Forsbergs svar var bättre:

– Absolut, jag utvecklas hela tiden.

Men om det fanns något att ifrågasätta hos den 24-årige norrlänningen efter elva landskamper så var det hans effektivitet framför mål. Han brände ett jätteläge mot Ryssland (vi kan också kalla det en jätteräddning av Igor Akinfejev), i en match där en poäng kunde ha hindrat landslaget från att tvingas in i ett dramatiskt playoff i november.

Det är historia nu.

Istället kanske avslutet, det med högerfoten som mötte Mikael Lustigs inspel i den första halvlekens sista minut går till historien. Forsbergs första mål i landslaget kunde inte ha kommit lämpligare eller varit viktigare. Hur långt det räcker återstår att se.

Men det visade vägen mot Frankrike, hela den civiliserade världens Frankrike.

Missar av Berg

Det är 90 minuter kvar, allt avgörs på Parken, inget är klart. Landslaget flyger till Kastrup på måndag förmiddag - och borde ha gjort det med ett större och tryggare försprång än 2–1 i "paus". Eller hur, Marcus Berg? Hur många chanser behöver man, han?

Situationerna som kunde, eller snarare borde, har gett utdelning:

+ Andreas Granqvists långboll nådde Oscar Lewicki som löpte i djupled. Berg mötte inlägget vid första stolpen, men Kasper Schmeichel täckte. Berg fick varken höjd eller styrsel på sitt avslut.

+ Frispelad av Zlatan Ibrahimovic sköt han direkt och utanför. Samtidigt var Ibrahimovic fri i mitten. Ett felbeslut av Berg. Det fick han också veta av sin lagkapten.

Schmeichel räddade bokstavligen Danmark från ett hopplöst läge inför returen. I första halvleks sista tilläggssekunder stötte han undan Ibrahimovics mäktiga frispark.

Några minuter efter pausen var han chanslös.

Thomas Kahlenberg trippade Forsberg, italienske domaren Nicola Rizzoli pekade på straffpunkten och Ibrahimovic drev pardonlöst in sitt 60:e landslagsmål.

– Vi gör en väldigt fin match, den bästa vi har gjort på väldigt länge och vi leder i halvtid. När vi gick in i matchen visste vi inte riktigt var vi stod men nu visade vi verkligen att vi är ett bra fotbollslag, säger Kim Källström till Kanal 5.

Olsens viktiga byten

Gå för ännu ett eller i första hand se till att inte släppa till ett mål, ett som hade gett, som till slut gav, danskarna det viktiga bortaplansmålet?

En svår balansakt.

För svår.

Det var vingel här och där, laget sjönk lite för djupt emellanåt, men Danmark saknade länge skärpan och förmågan att bryta igenom till de klara möjligheterna i jakten på den viktiga reduceringen. Förbundskaptenen Morten Olsen gjorde tre offensiva byten i andra halvlek.

Det gav utdelning.

Inhopparen Jakob Paulsen nickade fram till Nicolai Jørgensen som stötte in 2–1-bollen som innebär att danskt 1–0 på Parken tar Danmark till EM-slutspelet.

– Många är trötta och slitna. Jag tror att det har med anspänningen att göra. Många har krampkänningar. Zlatan sade i tio minuter att han ville byta, säger Sveriges förbundskapten Erik Hamrén.