Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysk krigsfånge begravs i Arjeplog

Efter 60 år kommer den sovjetiske soldaten och krigsfången Alexej Matvejev att få vila i svensk jord. Den 23 maj hålls begravningen i Arjeplogs kyrka under närvaro av Rysslands ambassadör i Sverige.

Därmed sätts slutpunkten för den gripande och tragiska historia som började vårvintern 1945 med flykten från ett tyskt fångläger i norska Salten, några mil från den svenska gränsen.
Strax före krigsslutet lyckades nio krigsfångar rymma från lägret. Två tog sig levande över till Sverige medan övriga sju försvann spårlöst.
I augusti 2004 upptäckte två norska fjällvandrare skelettet av en människa på fjället Tjatka i Arjeplogsfjällen.
Mannen hade uppenbarligen sökt skydd bakom några stenar men dukat under. I sina händer höll han en identitetsbricka som visade att det var en fånge vid namn Alexej Matvejev som låg där. Hundra meter inne på den svenska sidan av gränsen hade han dött när han just nått friheten.
Historien har väckt stort intresse i Ryssland och många har engagerat sig för att spåra hans eventuella släktingar. Men det var tusentals sovjetiska soldater som hette Matvejev under andra världskriget och trots att både rysk stats-tv och landets största dagstidning Komsomolskaja Pravda uppmärksammat det hela har det inte gått att fastställa varifrån fången Alexej Matvejev kom.
Nu kommer han att få vila på kyrkogården i Arjeplog, inte långt ifrån platsen där han dog.
Jordfästningen kommer att förrättas av Vladimir Alexandrov, kyrkoherde för den rysk-ortodoxa kyrkan i Sverige. En delegation från Rysslands ambassad under ledning av ambassadören Alexander Kadakin och landets militärattaché ska också närvara under ceremonin.