Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryske förbundskaptenens utspel efter dopningsskandalen: "Det kan hända Kalla"

Fyra nya ryska åkare har stängts av från framtida medverkan i OS.
Nu sågar förbundskaptenen Markus Cramer beslutet och säger att Charlotte Kalla inte är immun mot liknande händelser.
– Det kan hända i Korea att någon försöker ändra dopningstestet för Kalla, säger han till NSD.

Under torsdagen blev ytterligare fyra ryska skidåkare avstängda på livstid från deltagande i OS och blev fråntagna sina resultat från spelen i Sotji 2014 vilket bland annat medförde att Emil Jönsson och Teodor Peterson nu tilldelas silver på teamsprinten.

Det ryska landslaget är just nu i Gällivare för att förbereda sig inför kommande tävlingar och många ryska åkare kommer att ställa upp i Gällivarepremiären 17-19 november.

Men klart står att det finns ett stort missnöje hos de ryska åkarna och ledarna över IOK:s senaste beslut.

Förbundskaptenen Markus Cramer varnar för kontrollerna inför kommande OS i Pyeongchang och nämner specifikt Charlotte Kalla.

– När atleterna ger sitt test på rätt sätt så är allt underskrivet av dopningskontrollanter. De skriver att det är okej. Sedan ger atleterna sina två flaskor till IOK. Sen vet inget vad som händer med flaskorna. Ingen vet! Det kan hända i Korea att någon försöker ändra dopningstestet för Kalla. Vad händer då? Atleter vet inte vad som händer efter att de gett sina tester till kontrollanten, säger Markus Cramer till NSD.

OS i Pyeongchang är tre månader bort och Cramer tror att det är möjligt att alla åkare bör vara på sin vakt efter att de genomfört en dopingkontroll.

Enligt Kramer straffas också Ryssland hårdare än andra nationer.

– Förut har jag alltid sagt, även till mig själv, att jag hoppas att sport och politik inte hör ihop på det här sättet. Men just nu ser jag det på ett annat sätt. Nu mixas sport och politik ihop för mycket. Till slut blir det inte samma beslut för atleter från Sverige eller Norge eller Tyskland eller Italien. Jag vet inte. Det är inte bra. Ryssland får en stämpel och ett extra hårt straff, säger han.

För Plus-kunder: Dopningsavstängning ger Emil Jönsson ett OS-silver - men redan i premiären kan han ställas mot ryssarna: "Märkligt"

Läs också: Nya ryska skidåkare avstängda – nu får Jönsson och Peterson OS-silver