Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryssen fick sin revansch på Öberg

I fjol nöp Christoffer VM-guldet framför näsan på ryssen Selezen Sergey.
I år var det omvända roller.
– Ja, men ett VM-silver är inte helt fel det heller.

Det säger Christoffer Öberg som inte är alltför besviken över det missade VM-guldet efter tävlingarna. Han kom till VM i bänkpress i Rödby som regerande världsmästare och favorit – under SM-veckan i Umeå i februari pressade han upp 335 kilo fyra kilo över gällande världsrekord.

Nu gick han in på 312,5 som han klarade enkelt. Men i andra lyftet blev det problem med 331,5 kilo, samtidigt som ryssen enkelt tryckte upp 325.

Christoffer lastade stången med 331,5 kilo igen, men upplevde aldrig att han fick en ärlig chans att klara vikten.

– Domaren sade "press", och då måste man lyfta, men ändrade sig i samma stund så det blev egentligen inget riktigt försök. Det kändes lite snopet, säger Christoffer Öberg.

Coacherna Marcus Hirvonen och Andreas Lind blev mer upprörda än så och lämnade omgående in en protest till juryn. Protesten avslogs av en oenig jury.

– Det handlar inte om att jag är partisk, men det var en dålig domarinsats. Huvuddomaren var otydlig. Man vill ju att en VM-tävlingen ska avgöras på podiet av lyftarna själva, säger Hirvonen.

– Och vänder man på det så står Christoffer Öberg här med ett VM-silver, trots att han hade en dålig dag.

Ryssen Selezen visade ändå att han var värd sitt VM-guld. I sista lyftet gick han för världsrekordvikten 332 kilo, som han klarade galant.

– Han gjorde en väldigt bra tävling och vi visste att han är väldigt bra, det gör också att silvret känns mer okej, säger Christoffer Öberg, som inte tänker gräva ner sig över ett missat VM-guld.

– Nej, den här gången tog han mig. Nu är det min tur. Jag tar honom i Sundsvall till våren på hemma-VM.