Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Därför är omlokalisering smart politik – vi stärker Sverige

Artikel 10 av 11
Statliga jobblöften till länet
Visa alla artiklar

En del av regeringens arbete med att stärka den statliga närvaron handlar om att omlokalisera myndigheter från Stockholms län till andra delar av landet. Hittills har elva omlokaliseringar skett, exempelvis delar av Svenska ESF-rådet till Gävle och delar av tillväxtverket till Östersund. Den här veckan fattar regeringen också beslut om att omlokalisera delar av Statens servicecenter till Sollefteå och att lokalisera den nya myndigheten för digitalisering av offentlig sektor till Sundsvall. Det här är ett långsiktigt arbete som kommer att fortsätta.

För Plus-kunder:  Peder Björk (S) ser många fördelar med nya myndigheten: "Kommer att kunna dra nytta av att den"

En annan del av arbetet handlar om att förstärka den statliga servicenärvaron. Vi bygger nu ut de servicekontor som Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket idag driver ihop så att de på sikt ska erbjuda fler myndigheters service och från och med 2019 samlas i en gemensam organisation.

Men redan här och nu måste den statliga servicen stärkas i områden där den är för låg. Därför har vi gett de tre myndigheterna i uppdrag att innan nästa sommar etablera tio nya servicekontor, i socialt utsatta områden och i landsbygdsregioner som saknar servicekontor. I veckan meddelade vi att ett av dessa kontor kommer att öppna i Kramfors.

För Plus-kunder: Ragnhild har kämpat för servicekontoret i Kramfors – bjöds in till fika med statsministern

Detta är smart politik. Inte bara för att fler människor får möjlighet att träffa myndighetspersonal på plats när de behöver, utan också för att vi vet att den statliga närvaron är nära sammankopplad med människors tillit till det offentliga och sammanhållningen människor emellan.

I decennier har intresset för frågan om statlig service och statlig närvaro varit svalt, för att inte säga obefintligt. Tidigare var det närmast en självklarhet att nya myndigheter skulle hamna i Stockholm, och från mindre orter försvann statliga jobb.

Det inställningen finns kvar på sina håll.  Från företrädare för moderaterna har vi hört att partiet inte tror på omlokaliseringspolitiken. Och Jimmie Åkesson (SD) har sagt att han vill behålla koncentrationen av statliga myndigheter i Stockholmsområdet.

Efter allt för lång tid av ointresse behövs en rivstart, och därför tar den här regeringen krafttag för att bryta centraliseringsvågen. Så stärker vi Sverige och den svenska modellen.

Ardalan Shekarabi, civilminister (S)

Eva Sonidsson, ordförande Socialdemokraterna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel