Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Det finns problem med LSS – men vi ska komma till rätta med dem

Replik på LSS-reformen är hotad – utredningens förslag är obegripliga, ST 3/4.

Vi socialdemokrater är fast beslutna att komma till rätta med problematiken kring LSS. Ordförande för DHR Sundsvall-Timrå riktar kritik mot hur frågan kring assistans hanteras.

Att dagens situation inte är optimal håller vi med om. I Socialdemokraternas Sverige är det en självklarhet att alla som behöver hjälp också ska få det. När LSS kom till för drygt 20 år sedan blev det en hjälp för många. Intentionerna var goda, de som behövde assistens skulle få det, och kunna leva ett meningsfullt liv som andra. Den intentionen värnar vi om.

Domslut i högsta förvaltningsdomstolen, som bestämmer hur lagen ska tolkas, har gjort att praxis förändras. Det finns också skillnader i bedömningar i olika delar av landet och signaler om att fusk förekommer. Därför måste vi titta på nya lösningar för att hjälpa dem med behov, och säkerställa att pengarna går till det de är avsedda för.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

LSS-utredningen beräknas vara klar i oktober. Först då tar regeringen ställning till de förslag som läggs fram. De förslag man väljer att gå vidare med kommer att skickas ut på remiss. Först efter det kan vi fatta långsiktiga och hållbara beslut om åtgärder för människor med assistansbehov. De bitar som har kommit ut i media är inga färdiga förslag och helhetsbilden saknas.

En sak är säker – vi socialdemokrater ska komma till rätta med den problematik som finns i dag. Om det är inom ramarna för dagens lagar eller om det är genom nya och bättre system återstår att se. Behöver du hjälp ska du få det – det är en socialdemokratisk självklarhet.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot

Malin Larsson (S)

Riksdagskandidat

Läs också:

► Vad har hänt med omsorgen om de svaga?

► Vi väntar fortfarande på att regeringen ska ta LSS på allvar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel