Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Dra lärdom av bron – våra skattemedel ska inte användas till lönedumpning

Replik på L: Inköpsstrategin – gör om och gör rätt, ST 25/2.

Stefan Falk (L) uttrycker en oro över att vi i den politiska majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, inte ska lyckas genomföra den inköpsstrategi som kommunfullmäktige har beslutat om. Det kommer vi att göra. För oss är sociala krav i samband med upphandlingar en självklarhet. När Sundsvallsbron byggdes framkom det missförhållanden och diskriminering av utländsk arbetskraft. En svensk byggnadsarbetare tjänade enligt SVT och Uppdrag granskning 140 kronor i timmen efter skatt, en irländsk arbetare 110 och en slovakisk arbetare enbart 56 kronor i timmen. Det är vår bestämda uppfattning att våra gemensamma skattemedel inte ska användas till lönedumpning för de anställda eller till att konkurrera ut seriösa företag. I Sundsvall står vi upp för den svenska modellen.

För Plus-kunder: Omstridda krav på företag i Sundsvall snart här: "Ska inte drivas in absurdum"

Införandet av sociala villkor har påbörjats och har funnits med som ett krav i cirka 15 upphandlingar hittills. Vår målsättning är att dessa krav skall ställas i samband med samtliga upphandlingar. Men då kommunen är en stor organisation där vi upphandlar varor och tjänster för cirka fyra miljarder kronor varje år behövs en stegvis implementering. Stora upphandlingar är viktigare än mindre upphandlingar. Riskbranscher ska prioriteras. Att vi vill införa kraven stegvis har vi varit tydliga med från början. Ni får gärna förklara på vilket sätt det är ett problem.

Min fråga till Stefan Falk är, på vilket sätt vill du bidra till schyssta villkor inom de verksamheter som finansieras av våra gemensamma resurser? På vilket sätt vill du bidra till att företag som står upp för ordning och reda på svensk arbetsmarknad inte blir utkonkurrerade av oseriösa företag?

Bodil Hansson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen

Läs också:

V: Låt inte riskkapitalbolagen få gå före dina intressen

M: Jobbpolitiken har inte fungerat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel