Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: EU har gjort oss starkare och visar intresse för norra Sveriges sak

Stödet för EU ökar i Europa, även i Sverige. Just i detta nu arbetas det i hela Europa med positionering inför EU:s långtidsbudget och därpå följande regler som måste förändras.

Det har varit en förmån att ta del av det arbete som bedrivs i olika direktorat och i EU-kommissionen. Region Västernorrland har en strategisk prioritering för länets engagemang i dessa sammanhang genom European Mid Sweden Office, Europaforum Norra Sverige samt NSPA (Northern Sparsley Populated Areas). Det är en värld som kan te sig byråkratisk och svåråtkomlig, men som tvärtom har idel intresserade organ som visar intresse för vår sak, regionernas sak, norra Sveriges sak och den arktiska saken.

En marknad, ett territorium med fri rörlighet för människor, kapital och näringsverksamhet. Vi kan debattera hur vår nettoavgift till EU kunde användas annorlunda, samtidigt får vi inte glömma vilken marknad som öppnats för vårt lilla exportberoende land genom den Europeiska unionen. Jag har inte tagit del av någon beräkning på vilket mervärde just det skapat för Sverige och Sveriges exporterande företag, men det vore inte förvånande om det uppgår till minst den summa vi bidrar med netto eller mer därtill på grund av enkelheten med en inre marknad.

För Plus-kunder: EU-miljarder kan bli vinstlott för dubbelspår mellan Gävle och Härnösand

För någon vecka sedan höll jag ett kort inledningsanförande på ett arrangemang om EU i framtiden och sammanhållningspolitiken. Sammanhållningspolitiken, som med hårt arbete förvärvade norra Sverige en gleshetsbonus som bidrar till att vi tillför mer än 1 300 miljoner kronor till Region Västernorrland och Region Jämtland Härjedalen under nuvarande period 2014-2020. Det kunde jag ha pratat om, men det gjorde jag inte.

Det är ett känt faktum att om vi har möjlighet att samtala inom ett givet ramverk så pucklar vi inte på varandra.

Jag utgick från världen som den ser ut, refererade till SVT-programmet "Dokument utifrån", som i ett avsnitt beskrev kriget mellan Irak och Iran och konstaterade återigen, att land och union ska med lag byggas utan religiösa överrockar.

För Plus-kunder: Mindre bidrag och dyrare handel – så kan Sundsvall drabbas av Brexit

Det är ett känt faktum att om vi har möjlighet att samtala inom ett givet ramverk så pucklar vi inte på varandra. Det är just det som är det stora med EU, en sammanslutning av fria demokratiska länder som enats om en gemensam värdegrund. Ett Europa som samarbetar, ett Europa som inte krigar med varandra. Därför är jag för EU, för att samarbete kring framtidens utmaningar hör hemma i EU. Ett EU att förädla och utveckla, inte avveckla.

Därför är det viktigt att nu stå upp för demokrati, samarbete och öppenhet. Att arbeta för ett EU som genom sammanhållningspolitik knyter ihop hela unionen och tar fasta på och utvecklar den fria rörligheten i kombination med omtanke om social- och miljömässig hållbarhet.

Erik Lövgren (S)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Politikerna måste våga utlysa nyval om EU

Hoten mot rättsstaten Sverige – en gåta att vi inte följer EU:s direktiv

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel