Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: För ett starkare samhälle med en trygg välfärd utan vinstjakt

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

M och SD struntar i att svenska skattebetalares pengar går till stora vinstuttag istället för en bättre välfärd. Den 9 september är valet ditt. Rösta för ett starkare samhälle med en trygg välfärd utan vinstjakt.

Vi svenskar vill att våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för. De ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg – inte till stora vinstuttag.

Istället för att stå på folkets sida har M och SD lierat sig med välfärdskapitalisterna. Deras politik innebär nedskärningar, privatiseringar, mer av marknadslösningar och fortsatt vinstjakt.

Så ser det inte ut idag. Nu gör välfärdskoncerner vinst på att ha lägre bemanning, otryggare anställningar och sämre löner. Vi har ett marknadsliberalt skolsystem som inget annat land i världen har velat pröva. Det ger skolsegregation, konkurser och betygsinflation.

Men istället för att stå på folkets sida har M och SD lierat sig med välfärdskapitalisterna. Deras politik innebär nedskärningar, privatiseringar, mer av marknadslösningar och fortsatt vinstjakt. SD säger att friskolor får ”ta ut vilka vinster man vill, det är som vilket företag som helst”. Men det är helt fel. Att driva skola innebär att ta ansvar för barn och ungdomars framtid. En elev kan inte reklamera och få tillbaka en misslyckad skolgång.

Välfärden är inte en marknad. Skolan ska vara en bildningsinstitution. Äldreomsorgen ska vara trygg för alla. Vården ska vara jämlik i hela landet.

Till skillnad från SD och M tror vi socialdemokrater inte att det går att jämföra skolan med en korvkiosk. Det är dags att göra upp med den naiva synen på avregleringar och konkurrens inom välfärden som Moderaterna stått för i decennier och som SD nu köpt rakt av. Välfärden är inte en marknad. Skolan ska vara en bildningsinstitution. Äldreomsorgen ska vara trygg för alla. Vården ska vara jämlik i hela landet.

Nu arbetar 100 000 fler välfärden. Vi vill fortsätta utbilda och anställa fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, så vårdköerna kan kortas. Och fler lärare, så att eleverna lär sig mer. Så vill vi bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige

Sverige kan uträtta stordåd också i framtiden – om vi håller ihop. Om vi säger nej till sänkta skatter som går ut över sjukvård och skola. Och nej till fortsatt vinstjakt i välfärden.

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot

Malin Larsson (S)

Riksdagskandidat

Läs också:

S: Vi ser en försiktig positiv trend och fler satsningar är möjliga utan vinstjakten

L: Efter fyra års försummelse av skolan: Vi går till val med storsatsningar

FI: Elever ska inte behöva offra sitt välmående för bra betyg

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

MUF: Betygssättningen är för godtycklig – det ska inte spela någon roll vem du är eller vilken lärare du har

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel