Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Föräldrarnas plånbok ska inte avgöra om du ska lära dig ett instrument

Det är väl dokumenterat att musik och annan kulturutövning för med sig en rad positiva effekter. Att till exempel lära sig att spela ett instrument medför mycket positivt för en ung persons utveckling. Det kan utveckla förmågan att samarbeta och underlätta inlärning av andra ämnen. Musik och kultur har stor betydelse för vår psykiska hälsa. Därför är det viktigt att alla barn får möjlighet att lära sig spela.

För Socialdemokraterna är det en prioriterad fråga att chansen att utöva musik ska finnas som möjlighet för alla unga i Sverige. Varken storleken på föräldrarnas plånbok eller brist på kvalificerad undervisning ska sätta stopp för musikintresserade barn och ungdomar.

För Plus-kunder: Sundsvall Kulturskola har vuxit ur huset – får inte plats med de nya elever den har i uppdrag att nå

Kulturskolan har idag brist på kvalificerade lärare. Den S-regeringen satsar därför pengar på ett så kallat ”Kulturskolekliv”.  Det handlar om att skapa bättre utbildningsvägar för blivande kulturskolelärare, att det ska bli fler utbildningsplatser och att det ska finnas bättre information om redan befintliga vägar till yrket. På så sätt kan fler kulturskoleelever få tillgång till bättre musikundervisning.

För att ytterligare öka tillgången till musikundervisning och annan kulturutövning har regeringen beslutat att samtliga nationella gymnasieprogram ska innehålla ett estetiskt ämne om 50 poäng. Den obligatoriska estetiska kursen togs bort vid den senaste gymnasiereformen GY11, men nu rättar vi till detta. På så sätt återskapas möjligheten för unga att utveckla ett kulturintresse under gymnasieåren. Estetisk undervisning innebär också goda utvecklingsmöjligheter för många ungas sociala kompetenser.

Debatt: MP: Nu ska biblioteken bli tillgängliga igen

Vi tror på att tillgång till kultur och möjligheten att utöva kultur är en rättighet för alla invånare i ett utvecklat samhälle. Men det är också en skyldighet att se till att alla barn och unga ska ha tillgång till de positiva effekter som ett musikintresse kan föra med sig. Det är ett intresse för musik och annan kultur – inte storleken på föräldrarnas plånbok – som ska avgöra våra ungas tillgång till en bra kulturundervisning. 

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot

Jonas Eriksson

Avdelningsordförande, Musikerförbundet Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel