Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Hårdare straff för vapenbrott och resurser till polisen – så ökar vi tryggheten

Annons

Sverige ska vara ett land där alla känner sig trygga och säkra. Men vi har problem med brottslighet och otrygghet i delar av landet. Och spännvidden är stor, från ökande antal skjutningar kopplade till gängkriminalitet i segregerade bostadsområden till att människor i glesbygden tvivlar på att polisen kommer när det behövs. Omfattande investeringar i polisens verksamhet är avgörande för att sätta stopp för brotten och öka tryggheten.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Därför gör den socialdemokratiskt ledda regeringen den största satsningen på polisen under 2000-talet med sammantaget 7,1 miljarder 2018–2020. Ambitionen är att förbättra polisens arbetsförhållanden och öka antalet polisanställda med 10 000 personer till 2024. Vi stärker också gränsbevakningen och tullen för att stoppa insmuggling av vapen och narkotika. Tillsammans med förstärkningar av hela rättskedjan gör vi det tufft för kriminella och tryggt för vanliga människor.

Att begå brott ska ge konsekvenser. Vi behöver hårdare straff för vapenbrott. Samtidigt behöver vi motverka grogrunden för kriminalitet. I dag riskerar framför allt unga killar som inte fått en bra skolgång att lätt dras in av gängen. Det effektivaste sättet att få unga människor att välja bort kriminalitet är att erbjuda något bättre. Då krävs ett helhetsgrepp med bland annat investeringar för en jämlik skola där barn ges lika villkor att lyckas, fler utbildningsplatser så fler kommer i jobb och särskilda insatser för utsatta områden.

Läs också: Marcus Bohlin: Vad krävs för egentligen för att vapenbrottet ska räknas som synnerligen grovt?

Inför valåret är skillnaderna i svensk politik skarpa. Vi socialdemokrater vill göra fler investeringar i samhällsbygget för ett tryggare Sverige. Oppositionen, med Moderaterna i spetsen, föreslår i stället ytterligare skattesänkningar som leder till nedskärningar. Det ger varken fler poliser eller ökad trygghet.

Trygghet skapar vi genom att göra både och. Polisen ska få de resurser som krävs och alla människor ska ges möjlighet att nå sina mål genom satsningar på skola, utbildning och fler jobb. Så utvecklar vi den svenska modellen.

Lena Rådström Baastad (S)

Partisekreterare

Susanne Eberstein (S)

Riksdagsledamot Västernorrland

Läs också:

Polisen går på knäna – nu behövs ett samarbete med försvaret

Polisförbundets ordförande: Måttet är rågat – nu har jag gjort mitt som polis

Regeringen prioriterar tryggheten – största polissatsningen under 2000-talet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel