Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-krönika: Efter Hultins agerande var uppbrottet förutsägbart

Självklart är Hultins polisanmälan en av dropparna som fått bägaren att rinna över.

”I februari får vi se om humöret är fortsatt gott hos majoriteten”. Det var sista meningen i en ledartext från oktober efter att landstingsmajoriteten Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet berättade att landstingsskatten skulle höjas med 60 öre men att de tänkte skjuta alla andra besparingar till efter årsskiftet.

Man skulle ägna månaderna som kom åt att skapa ”bättre dialog” och ”bättre underlag” sa man då.

Frågan om humöret var gott fick sitt svar på söndagskvällen när sossarna i landstinget meddelar att de bryter samarbetet med Vänsterpartiet.

– Vi menar att förtroendet mellan oss och Vänstern i landstinget har körts i botten, uppger landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S).

I pressmeddelandet fokuseras på svårigheterna att få fram underlag för kostnadsbesparingar och det nämns ingenting om Lars-Gunnar Hultins (V) personliga initiativ att tidigare i veckan polisanmäla landstingets förra förvaltningschef Margareta Rödén för det uppmärksammade avtal hon skrivit med länsklinikchefen Per Blomström.

Men alldeles självklart är det en av dropparna som fått bägaren att rinna över. Själv har jag räknat med det här beskedet i flera dagar.

Hultin var fram till på söndagskvällen del av den styrande majoriteten i landstinget. Då går man inte på eget initiativ och polisanmäler folk inom den organisation man leder utan att först diskutera det med sina samarbetspartners.

Det är inte ”civilkurage” – som vissa vill få det till – utan populism med rättshaveristiska inslag. Att inte fler ser den grundläggande respektlösheten gentemot de man valt att sätta sig i majoritet med i det agerandet är faktiskt problematiskt.

Det handlar inte om att sossarna vill hålla någon om ryggen eller gömma undan ett eventuellt felaktigt beslut. Självklart är det rimligt att avtalet utreds på allvar. Självklart är det rimligt att man kontrollerar chefernas befogenheter att ingå så här långt sträckande avtal. Det är inte det invändningen gäller.

Den nu upplösta landstingsmajoriteten visar väl också att det var ett misstag att Socialdemokraterna i oktober inte ansträngde sig mer att söka ett bredare samarbete. ”Det är vi tre partier som samarbetar och vi tycker det fungerar bra”, svarade alla tre partiföreträdarna i majoriteten då. Men det var en bräcklig grund att stå på.

Att exempelvis Centern inte var en lämplig samarbetspartner, trots ett budgetförslag som närmade sig majoritetens, förklarade Lars-Gunnar Hultin i oktober med att partiet bara föreslog en skattehöjning ”för att slippa komma med några besparingsförslag”.

En extra pikant kommentar i dag eftersom det nästan ordagrant vad det socialdemokratiska partidistriktets vice ordförande Roger Johansson nu säger om Hultins parti. ”Det var enkelt för V att höja skatten men nu orkar man inte ta det ansvar som krävs för att göra nödvändiga kostnadsminskningar som vi har framför oss”.

Och vad händer nu? Går S och MP vidare på egen hand? Ska ytterligare månader gå medan man letar efter någon annan att samarbeta med? Månaderna tickar iväg, alla är förbannade och vi är inte närmare en budget i balans än för fyra månader sedan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel