Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Mycket har blivit bättre – men kyrkan behöver bli ännu modernare

Den 17 september är det kyrkoval. I årets kyrkoval står mycket på spel. Rasistiska och konservativa krafter storsatsar i år på kyrkovalet och utnyttjar att valdeltagandet i kyrkovalet ofta är lågt.

Socialdemokraterna i Svenska kyrkan vill se en modern, öppen och demokratisk folkkyrka, där solidariteten och öppenheten mot omvärlden är en självklarhet. För oss är det viktigt att kyrkan också i framtiden ska finnas för alla sina medlemmar, inte bara dem som ofta deltar i gudstjänstlivet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Mot det synsättet står en annan inriktning, där kyrkan istället ska sluta sig från omvärlden och rikta sitt fokus inåt. Det finns de som vill vrida klockan tillbaka. Människors lika värde och rätt ifrågasätts. Där rätten för varje individ att finnas helt och fullt ifrågasätts. En kyrka där homosexuellas rättigheter inte respekteras. Där kvinnors och mäns lika värde ifrågasätts. Där de många medlemmarnas röster inte blir hörda.

Socialdemokraterna i Svenska kyrkan vill se:

• En öppen och välkomnande kyrka där alla är välkomna. All barn- och ungdoms verksamhet ska även i fortsättningen vara avgiftsfri. Inga avgifter ska vara kopplade till konfirmationsundervisning eller konfirmationsläger. Svenska kyrkan är en av Sveriges största globala biståndsgivare, det vill vi värna. Vi vill också att Svenska kyrkan fortsätter att utveckla sin stödverksamhet för nyanlända.

• En kyrka som står upp för allas lika värde. Samkönade äktenskap i Svenska kyrkan blev tillåtet först år 2009. Det är resultatet av flera års kamp. Trots att kvinnor tillåtits bli kvinnliga präster sedan 1960-talet finns det fortfarande kvinnoprästmotstånd i kyrkan. Rasistiska, homofoba och konservativa krafter storsatsar nu på kyrkovalet för att valdeltagandet är lågt och de därmed lättare kan få inflytande. De vill bland annat att stödverksamheten för nyanlända ska läggas ner och att kyrkans biståndsverksamhet skall skäras ned.

• Att fler unga ges möjligheter till sommarjobb och praktikplatser. Svenska kyrkan ska erbjuda sommarjobb till skolungdomar för att exempelvis på sköta förvaltning av kyrkogårdarna. Därmed tar kyrkan ett viktigt samhällsansvar.

Ta chansen att påverka vilka värderingar som ska styra svenska kyrkans verksamhet de kommande åren. Rösta senast den 17 september.

Tommy Eriksson (S)

Förstanamn till Tuna/Attmars församling

Arianne Sundman (S)

Förstanamn till Alnö församling

Kenneth Westin (S)

Förstanamn till Sköns församling

Maria Antoniæ (S)

Förstanamn till Sundsvalls församling

Kenneth Högström (S)

Förstanamn till Njurunda församling

Johanna Wenner (S)

Förstanamn till Selångers församling

Ann-Charlotte Evrung (S)

Förstanamn till Indalens pastorat

Lena Sjöberg (S)

Förstanamn till Stöde församling

Läs även:

SSU: Svenska kyrkan är för viktig för att låta högerkrafterna bestämma

Var ärliga om samkönade äktenskap i församlingarna

Biskopen: Ta ditt medlemskap på allvar – en utebliven röst kan leda till oönskad utveckling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel