Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och M är bromsklossarna

Bostadsfrågan är den svenska politikens rubiks kub. Oavsett hur man än vrider så är det svårt att hitta en lösning. Just nu är de röda och blå fälten hopplöst sammanblandade. Kuben har blivit till en bromskloss.

Finansminister Magdalena Andersson (S) erkänner utan omsvep att bostadsmarknadens brister är tillväxthämmande. Själv har hon inför de blocköverskridande samtalen om bostadsfrågorna krävt att politiska låsningar måste läggas åt sidan. Detta verkar i sedvanlig ordning dock inte gälla hennes egna.

Framförallt två frågor hindrar en mer hälsosam bostadsmarknad:

flyttskatten och ränteavdraget. Det första är en vakuumförpackning av rådande läge, och det andra är syrgas åt den breda medelklassen. Det är också därför såväl Socialdemokraterna som Moderaterna vägrar röra ränteavdraget.

Alliansen bär ett stort ansvar för dagens inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Att införa ränta på en uppskjuten och höjd reavinstskatt samtidigt som fastighetsskatten avskaffades och ersattes med en lägre kommunal fastighetsavgift gjorde det dyrare att flytta och billigare att inte göra någonting alls.

Att M skyddar S i denna fråga är obegripligt. Det finns en öronbedövande samstämmighet om att ränteavdraget är en bromskloss. Och i praktiken innebär Moderaternas nej till förändring av ränteavdraget inget skydd för medelklassen: om bubblan spricker blir nivån på ränteavdragen det minsta problemet.

Under tiden drivs människor i jakt på bostad till vansinne medan de försöker få ihop alla bitarna i den där rubikskuben.