Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Ökad bemanning och gratis motionssim – Sundsvalls äldre ska få en tryggare vardag

Just nu genomför vi socialdemokrater det största trygghetsprogrammet i modern tid. En viktig del i det programmet är investeringar som ger en större trygghet för äldre. Vår gemensamma välfärd är det viktigaste vi har. Varje gång vi har ekonomiskt utrymme satsar vi på välfärden, och det vill vi göra även fortsättningsvis.

När vi träffar och samtalar med äldre och företrädare för pensionärsorganisationer så är det några synpunkter som nästan alltid återkommer. Det ena är behovet av ökad bemanning i äldreomsorgen, det andra är att det behövs fler äldreboenden i hela kommunen och det tredje är en önskan om fler mötesplatser för äldre. Detta är något som vi har varit lyhörda inför och tagit till oss.

För oss socialdemokrater är det viktigt att alla äldre ska känna sig trygga med att få den hjälp de behöver när de behöver det. Vi socialdemokrater i Sundsvall ger därför följande fem löften till Sundsvalls äldre.

■ Ökad bemanning inom äldreomsorgen. Vägen till en vård och omsorg av hög kvalitet är genom personalen. Vi vill fortsätta öka bemanningen och förbättra de anställdas scheman inom äldreomsorgen. Det är ett sätt att förbättra för både de anställda och för de äldre.

■ Hemtjänstreform för ökad trygghet och frihet. Alla ska ha möjlighet till självbestämmande över sitt eget liv. Vi vill därför att alla Sundsvallsbor över 80 år utan behovsprövning sammantaget ska ha rätt till aktivitet, hjälp med städ eller inköp 8 timmar per månad genom hemtjänsten. Vid mer omfattande behov görs en behovsprövning som i dag.

■ Trygghetsboende i Matfors och fler träffpunkter. Social samvaro och ett boende anpassat efter sina behov är viktigt för individens trygghet och hälsa. Vi vill stimulera byggandet av fler trygghetsboenden i kommunen genom att behålla det statliga investeringsstödet och en höjning av det kommunala driftsbidraget. Vi vill starta byggandet av fler trygghetsboenden i kommunen genom att bygga i Matfors. Vi vill också garantera mötesplatser för äldre i alla serviceorter, vilket saknas i bland annat Matfors.

■ Gratis motionssim för äldre. Fysisk aktivitet är viktigt för välmåendet och för att förebygga ohälsa. Alla äldre ska uppmuntras att röra sig. Därför ska de kommunala badhusen erbjuda alla pensionärer fritt inträde en del av dagen.

■ Wi-fi och bredare tv-utbud på äldreboenden. Den tekniska utvecklingens fördelar ska kunna komma alla till del. Tillgång till internetuppkoppling och tv är viktigt för social aktivitet, för delaktighet och för möjligheten att ta del av stora idrottsevenemang. Därför ska alla boende på kommunens äldreboenden ha tillgång till wi-fi och ett bredare tv-utbud.

Vi socialdemokrater kommer alltid att prioritera vår gemensamma välfärd före privatiseringar och skattesänkningar.

Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens vice ordförande

Läs också:

Sundsvallspartiet: Vi tar 150 miljoner från skrytbyggen och lägger på socialnämnden nästa år

Nej, regeringen stal inte 258 miljarder från pensionsspararna

Ni glömmer bort en stor väljargrupp – vi sitter isolerade i våra hem med en liten matlåda

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel