Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)plittrade om V-uteslutningen – en röst avgjorde

Det var ingen enig distriktsstyrelse som beslutade att säga upp samarbetet med Vänstern. Röstsiffrorna blev 7 för och 5 emot.

Annons

Distriktsstyrelsen hade ett telefonmöte på söndagskvällen och 12 av 15 ledamöter deltog. När det drog ihop sig till röstning visade sig sprickan mellan Ådalen och Medelpad väldigt tydlig. Fyra av Ådalsledamöterna, Fred Nilsson Härnösand, Jan Sahlén Kramfors, Linnea Stenklyft Sollefteå, landstingsstyrelsens vice ordförande och Mikael Sjölund Sollefteå, röstade nämligen emot förslaget. Dessutom fick de med sig Sten-Ove Danielsson från Ånge.

Men majoriteten, Eva Sonidsson Docksta, Kristoffer Park Örnsköldsvik, Bodil Hansson Sundsvall, Anette Lövgren Ånge, Peter Persson Timrå. Roger Johansson Sundsvall och Anna-Belle Strömberg Örnsköldsvik röstade för.

Om Eva Sonidsson röstat som sina Ådalskamrater hade det blivit 6 -6 och då hade förslaget fallit eftersom hennes ordföranderöst fallit utslag.

Men nu blev det inte så.

– Som ordförande i distriktsstyrelsen kan jag inte ta kommunpolitiska hänsyn, säger Sonidsson.

Tyder inte det här på en splittring inom socialdemokratin i länet?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är ett stort och brett parti med högt i tak. Man måste få tycka olika.

Varför röstade du för att samarbetat med Vänstern ska avbrytas?

– Vi måste få landstingets ekonomi i balans och om vi funderar på att bryta med Vänstern så är det bättre att göra det direkt än att avvakta.

I april har länets socialdemokrater distriktskongress. Just nu jobbar styrelsen med att svara på de motioner som medlemmar och föreningar skickat in. Där finns från medelpadshåll motioner om att lägga ner Sollefteå akutsjukhus. Från Ådalen finns motioner med rakt motsatt innehåll.

Tyder inte det på en splittring?

– Jag tror att vi ska kunna komma överens om vilken inriktning vi ska ge våra landstingspolitiker, säger Eva Sonidsson.