Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiker hoppar av efter trakasserier och mordhot

Gävlepolitikern Kerstin Stensson, (S), lämnar alla sina politiska uppdrag. Orsaken är trakasserier och mordhot.
– Visst kan det kännas som jag ger upp. Men jag måste göra det annars kommer jag att brytas ner, säger hon.

Annons

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

Uppdaterad klockan 20.40.

"Det räcker för mig nu", skriver Kerstin Stensson, 51, som sitter som ledamot i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden för Socialdemokraterna i Gävle i ett Facebook-inlägg som fått många kommentarer och väckt starka reaktioner.

"Det räcker för mig med gliringar, kränkningar, trakasserier och mordhot. Jag ville lägga den tid jag fick över sedan barnen blev stora på något viktigt, som skulle kunna göra skillnad och för min tro på att vi tillsammans skulle kunna skapa någonting bättre. Det blev inte så och jag är bara människa", fortsätter hon.

På lördagen lämnade hon in sin avskedsansökan från politiken. Förutom uppdraget i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden avgår hon som nämndeman i förvaltningsrätten.

Läs också: "Näthatet är ett hot mot demokratin"

Tidigare har Kerstin Stensson, som är lärare, författare och brinner för företagande, bland annat suttit i styrelserna för Gavlegårdarna och S-företagare.

– Jag är ingen känd politiker på det sättet men det jag råkat ut för har påverkat mig mer än jag önskar, säger hon när Arbetarbladet pratar med henne.

Bland annat har hon råkat ut för en stalker, som även hotat och förföljt andra politiker, som skickat filmer till henne där han beskrivit hur han vill döda henne. Det har hon polisanmält.

– Sådant sätter sig i ens huvud och jag har fått svårt att sova. Jag känner mig inte trygg.

Hon har också fått gliringar och påhopp från folk när hon rört sig ute på offentliga platser, en del av sexuell karaktär.

– Det är jobbigt och påfrestande att i hela tiden behöva försvara sig för sitt samhällsengagemang. Folk vill lägga på mig ansvar för allt möjligt som händer.

I kommentarerna till Kerstin Stenssons Facebook-inlägg beklagar många att det behövt gå så långt. Det är både vänner, partikamrater och meningsmotståndare som skriver:

"Ledsen att du hoppar av."

"Tråkigt Kerstin. Jag förstår att du inte orkar med. Det är mycket skit man får ta som politiker, många människor är så oförstående och okunniga. Synd på en sån fin människa som du."

"Beklagligt när engagerade människor inte längre orkar vara politiker. Det tråkiga är alla trakasserier och hot."

"Idioter som inte kan uppskatta att vi lever i ett land med demokrati. Dom har tyvärr alltid funnits och verkar tro att det bara är dom som får tycka och göra som dom vill. Tråkigt att du lägger av såna som du behövs och det tycker jag som inte är av samma politiska åsikt."

– Jag är tacksam över stödet och vänligheten där. Men jag funderar på vilka som vill bli politiker i framtiden när det sådana här saker är en del av vardagen. Och som kvinna är man särskilt utsatt.

– Det verkar som att många inte tar hot mot politiker på allvar utan tänker att "den som ger sig in i leken..." Man måste vara hårdhudad för att klara det. Det påverkar ju inte bara en själv utan även ens familj.

Läs också: Män som anklagar män och hatar kvinnor

Läs Kerstin Stenssons inlägg i sin helhet:

"Med sorg i hjärtat har jag lämnat in min avskedsansökan från samtliga politiska uppdrag idag. Det räcker för mig nu. Det räcker med gliringar, kränkningar, trakasserier och mordhot. Jag ville lägga den tid jag fick över sedan barnen blev stora på något viktigt, som skulle kunna göra skillnad och för min tro på att vi tillsammans skulle kunna skapa någonting bättre. Det blev inte så och jag är bara människa. Kommer alltid att vara socialdemokrat i själ och hjärta, men för den skull håller jag inte med om alla beslut som fattas eller enstaka människors misstag, och jag kan inte stå till svars för allt som sker. Vill också tacka de som stöttat mig och trott på mig. Det har varit intressanta år och jag hoppas att alla kloka människor kommer att ha mod, kraft och passion att engagera sig politiskt i framtiden."