Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiker vill giftsanera Ånges förskolor: "Behövs en handlingsplan"

Ånge kommun borde jobba hårdare med frågan om att erbjuda en giftfri miljö vid sina förskolor. Det anser Eva Mörk Månsson (S), som också får stöd för sitt handlingsförslag av en enig humanistisk nämnd.

Det är i en motion från före sommaren som S-politikern Eva Mörk Månsson efterlyser en kraftsamling kring frågan om giftfria förskolor. Något som kan låta som en självklarhet, men som enligt förslagsställaren inte alltid är fallet.

– I sin vardag är barnen omgivna av leksaker och myskuddar av material som är kända för att läcka skadliga kemikalier. Det handlar bland annat om leksaker av mjuk plast, gammal elektronik, förkläden av PVC, och att barnen får mat från metallkonserver, konstaterar hon.

För Plus-kunder: Förbereder sammanslagning av Ånges mindre förskolor: "Det finns ett färdigt förslag"

Därför föreslår hon att Ånge kommun inrättar en handlingsplan för att rensa ut mindre lämpliga leksaker och föremål, samt utbildar inköpare om vad som bör beaktas vid kommande investeringar.

– Arbetas det med en giftfri miljö i förskolorna kan det även påverka miljön positivt för barnen på andra platser genom att arbetet sprids till föräldrar, skriver Eva Mörk Månsson och föreslår att handlingsplanen åtföljs av en tidsplan, kostnadskalkyl samt beslut om att avsätta medel för att "giftsanera förskolorna i Ånge kommun".

Läs också: S-politiker efterlyser bättre trafikmiljö vid Alby skola

Motionen har i dagarna behandlats av humanistiska nämnden som är eniga om att den bör bifallas i de delar som faller under nämndens verksamhet.