Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S sjukförsäkring lika trygg som en isoleringscell

Svar till Niklas Säwén (ST 15/6).

I sitt svar om sjukförsäkringen talar Niklas Säwén (S) varmt om allas rätt till en individuell bedömning och om ökade resurser till rehabilitering så att de som kan jobba successivt kan återgå i arbete. Det är precis vad vår regering har infört. Och det är precis vad Socialdemokraterna under alla sina år vid regeringsmakten har låtit bli att införa. S menar fortfarande att den gamla sjukförsäkringen var trygg. Utan tvivel kunde man vara trygg i vissheten att efter ett års sjukdom per automatik bli sjukpensionerad, och att ersättningen då sänktes från 80 procent till 64 procent. I genomsnitt 140 människor per dag fick uppleva den stupstocken.

Sjukpension var och är nämligen också sakligt skäl till uppsägning. Blev man sjukpensionerad, fanns ingen rätt till rehabilitering och ingen möjlighet att få hjälp från Arbetsförmedlingen med att prova på ett nytt arbete. Som sjukpensionär fick man inte utföra något lönearbete ens en enda timme och inte heller studera. Arbeta ideellt fick man inte göra mer än fyra timmar per vecka. Bröt man mot dessa regler, förlorade man rätten till ersättning. Trygg? Ja, ungefär så trygg som man kan vara i en isoleringscell. Endast en procent av sjukpensionärerna lyckades bryta sig ur och ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Nu finns en rehabiliteringskedja som börjar redan efter tre månaders sjukskrivning och med avstämningar vid fasta tidpunkter, så att ingen i onödan skall fastna i långa sjukskrivningar. Tiden med 80 procents ersättning har förlängts från 1 år till 2,5 år och är man allvarligt sjuk, till exempel i cancer eller ALS, finns möjlighet att vara fortsatt sjukskriven mot 80 procents ersättning även efter 2,5 år. Har man sjukpension är det nu fullt möjligt att arbeta, studera eller arbeta ideellt utan att förlora rätten till ersättning. Vi har infört nystartjobb där arbetsgivaren får en kompensation motsvarande dubbla arbetsgivaravgiften för den som varit långtidssjukskriven eller haft sjukpension.

Men ära den som äras bör: upphovskvinnan till den nya sjukförsäkringen är socialdemokraten Anna Hedborg, regeringen Perssons utredare. Det var hon som kallade den av Niklas Säwén så hyllade gamla sjukförsäkringen ett stort svart hål av väntan. Vi tycker att Anna Hedborg hade rätt. Och vi moderater är inte är för fina för att ta till oss kloka förslag, oavsett från vilket håll de kommer.

Elisabeth Gisslin Burman

Ordförande Moderatkvinnorna i Västernorrland

Jacomina Beertema

Gruppledare (M) i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel